Ugens vinderspørgsmål er fra Mogens Andersen: Hej Balalli. Jeg hørte at folk er begyndt at boykotte Jensens Bøfhus pga. hele Nordic Waste tingen. Men hvorfor?
Hej Mogens,
Tak for et godt spørgsmål!
Det er en kompleks sag, som handler om forskellige interessenter, interessekonflikter, følelser og shitstoms – og dens påvirkninger og styrke på markedet. Generelt set er sagen om Nordic Waste og forbindelsen til Jensens Bøfhus et komplekst eksempel på, hvordan virksomheders handlinger kan have utilsigtede vidtrækkende konsekvenser.
Kort om Nordic Waste, Jensens Bøfhus og ejerskab
Nordic Waste er en miljøvirksomhed, der har håndteret forurenet jord. Hovedaktionæren i Nordic Waste var milliardæren Torben Østergaard-Nielsen, som også ejer en stor del af den kendte danske restaurantkæde, Jensens Bøfhus.
Desværre skete der et jordskred i december, hvor op mod 6 millioner ton forurenet jord begyndte at bevæge sig mod Alling Å, en å i nærheden af Randers. Dette er bekymrende, fordi hvis jorden når ned i åen, kan det forurene ikke bare åen, men også større vandområder som Grund Fjord, Randers Fjord og Kattegat. Dette vil skade dyrelivet og naturen omkring.
Virksomheden Nordic Waste er nu erklæret konkurs, hvilket betyder, at de ikke har penge til at betale for oprydningen eller til at kompensere for den miljømæssige skade de har forårsaget.
Da det blev kendt, at Nordic Waste begærede konkurs og dermed lovligt valgte ikke at tage økonomisk ansvar for miljøskaden, startede en bølge af offentlig vrede, som nu også rammer Jensens Bøfhus.
Samme ejerkreds er kernen i shitstormen
Jensens Bøfhus er i dag ejet af de to fynske rigmandsfamilier Gundersen og Østergaard, herunder mange milliardæren Torben Østergaard-Nielsen – altså den samme ejer, der var hovedaktionærer i Nordic Waste. På grund af denne forbindelse er Jensens Bøfhus nu også blevet mål for offentlighedens vrede. Folk kræver en boykot af restaurantkæden og har givet dem mange negative anmeldelser online. Dette skyldes en opfattelse af, at ejerne af Nordic Waste, og dermed indirekte ejerne af Jensens Bøfhus, har undgået at tage “socialt ansvar” for miljøskaden i Randers, selvom de har handlet fuld ud efter loven.
Sådanne shitstorms og boykotter kan have en betydelig indflydelse på en virksomheds omdømme og økonomi. For Jensens Bøfhus betyder det en udfordring i forhold til deres offentlige image og potentielt et fald i kunder og salg. Selvom de understreger, at de ikke er en del af problemet, bliver de påvirket på grund af deres association med en kontroversiel figur og virksomhed. Det viser, hvor vigtigt det er for virksomheder at handle socialt ansvarligt, især når det kommer til miljøet, i den tid vi lever i.
Så hvorfor boykot?
Nu spørger du, hvorfor folk boykotter Jensens Bøfhus i forbindelse med denne sag. For at forstå det, skal vi prøve at forstå, hvordan virksomheder og deres handlinger påvirker offentlighedens opfattelse og beslutninger. I dette tilfælde kan folk have valgt at boykotte Jensens Bøfhus, fordi de ønsker at vise deres utilfredshed med, hvordan Nordic Waste har håndteret situationen. Det er et udtryk for, at folk ikke vil støtte en virksomhed, der er involveret i en miljøskandale. Det er en måde for folk at vise, at de bekymrer sig om miljøet og ønsker at virksomheder skal tage ansvar for deres handlinger.
Den negative folkestemning omkring Nordic Waste-sagen og dens forbindelser, herunder Jensens Bøfhus, bunder primært i en følelse af social uretfærdighed og miljømæssig bekymring. Folk ser det som en alvorlig fejltagelse, at en stor virksomhed som Nordic Waste, efter at have forårsaget betydelig miljøskade, kan undslippe ansvar ved at erklære konkurs. Dette efterlader det indtryk, at virksomheden, og dens velhavende ejer, unddrager sig deres ansvar over for miljøet og samfundet.
Det er værd at bemærke, at sådanne situationer kræver omhyggelig og gennemtænkt kommunikation fra virksomhederne. De skal balancere mellem at forsvare deres virksomhed og samtidig vise forståelse og empati over for de berørte og offentlighedens bekymringer. Det er ikke en let opgave.
Det er også en påmindelse om, at når vi taler om virksomheders sociale ansvar, rækker det ud over deres direkte handlinger. Det omfatter også, hvordan de håndterer kriser, og hvordan deres forbindelser til andre virksomheder, ejerforhold såvel som leverandør- og kunderelationer, kan påvirke deres omdømme og ansvar.
Jeg håber, dette giver en dybere forståelse af, hvorfor nogen vælger at boykotte Jensens Bøfhus pga. Nordic Waste-sagen, og hvordan sådanne situationer kan have vidtrækkende konsekvenser for virksomheder.
Hvad er du nysgerrig på?
Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering?
Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.
Vi venter spændt på dine spørgsmål!
Læs også:
- Ingen benzinbiler må sælges efter 2035, hvad betyder det??- Mikkel svarer…Dit spørgsmål om, hvordan forbuddet mod benzinbiler i europa vil påvirke bilaktier, er både relevant og aktuelt. Vi står midt i en magtkamp mellem nye spillere som Tesla og BYD og… Læs mere: Ingen benzinbiler må sælges efter 2035, hvad betyder det??- Mikkel svarer…
- Lærer om UNG Aktiedyst: Mine elever er meget opsatte!Gazi Sahin fra Niels Brock EUX-Gymnasiet har store forventninger til konkurrencen. Gazi er 34 år og til dagligt underviser han i fagene afsætning og virksomhedsøkonomi. De seneste to år har han… Læs mere: Lærer om UNG Aktiedyst: Mine elever er meget opsatte!
- Hvad driver opturen i kinesiske aktier? – Mads svarer…Ugens vinder spørgsmål fra Anonym: Hvad tror I, der ligger bag den vilde optur i kinesiske aktier, når de har været så lavt værdiansat? Tak for dit spørgsmål om kinesiske aktier. Du… Læs mere: Hvad driver opturen i kinesiske aktier? – Mads svarer…