De seneste år har budt på en markant øget interesse for investering blandt unge. Ifølge en analyse fra Finans Danmark er det i høj grad inspiration fra venner og familie, der smitter, men også øget omtale på sociale medier og aktiespil som Aktiedysten har haft en betydning for at flere har fået øjnene op for investering som en mulighed.
De fleste eksperter er enige om at udviklingen er positiv. Investering giver de unge mulighed for at tage kontrol over deres egen økonomi og opbygge en sund forståelse for opsparing tidligt i livet. Det kan bidrage til en bedre økonomisk dannelse, som på sigt kan sikre en mere stabil økonomisk fremtid.
Lær om risiko
Samtidig er eksperterne også enige om, at den store interesse kan være forbundet med faldgruber. investeringer kan være risikable. – De fleste er klar over, at man både kan tjene og miste penge på værdipapirer – og at det som oftest kræver viden og en god strategi, hvis man vil have et godt afkast.
Færre er måske klar over, at en anden væsentlig risiko ved den stigende interesse for investering er, at det kan vække lysten til gambling og drømmen om hurtige penge. Som læringsplatform har Aktiedysten derfor nu indgået et samarbejde med Center for Ludomani for at sætte fokus på de faldgruber investeringsinteressen indeholder. Med projektet “Sikker havn” kan Aktiedystens brugere nu finde information om, hvordan man skelner mellem “sund” og “risikabel” investeringsadfærd og hvordan man kan blive opmærksom på tvivlsomme råd.
Det nye initativ er samlet på denne side, og vil løbende blive bygget mere på: https://undervisning.aktiedysten.dk/sikker-havn/
Fra investering til gambling?
Hvor går grænsen mellem strategisk investering og spekulativ gambling? Forskning fra Københavns Universitet viser, at unge i stigende grad investerer i risikable finansielle produkter, og at mange af deres første oplevelser med investering stammer fra computerspil med gambling-elementer. Det kan være problematisk, hvis de ikke skelner mellem investering og spil, da det kan føre til impulsive beslutninger og store tab.
Aktiedystens nye samarbejde med Center for Ludomani skal være med til at sikre, at unge investorer får en ansvarlig introduktion til aktiemarkedet. Gennem oplysning og undervisningsmateriale vil Aktiedysten hjælpe unge med at udvikle en sund investeringsadfærd og samtidig lære dem at skelne mellem velovervejet investering og risikobetonet spekulation.
Hos Center for Ludomani oplever man en stigning i antallet af personer, der kæmper med konsekvenserne af investeringer. Leder ved centret, Henrik Thrane Brandt, frygter, at vi kun har set toppen af isbjerget.
– Vi ser flere og flere eksempler på personer, der taber store penge på meget kort tid på de her meget spekulative produkter. Vi ser også eksempler på unge, der lokkes ind i et investeringsnetværk, der får det til at virke som ren barnemad at tjene en formue uden den store indsats. I virkeligheden er det pyramidespil, som kun har til formål at få flere penge ud af dem. Med andre ord er det et område, vi er nødt til at holde rigtig godt øje med, for det rammer flere og flere – siger Henrik Thrane Brandt.
Til at starte med består samarbejdet mellem Aktiedysten og Center for Ludomani som en dialog og en mulighed for at få ekspertråd ud til Aktiedystens mange brugere, bl.a. med denne side: https://undervisning.aktiedysten.dk/hvor-kan-man-soege-hjaelp-hvis-man-foeler-at-man-har-et-problem/
På længere sigt håber parterne på endnu flere muligheder for at lære unge at kende forskel på sund investeringsadfærd og risikofyldt gambling.
Risikovurdering på Aktiedystens værdipapirer
Som en del af Aktiedystens fokus på risikovurdering har platformen også indgået samarbejde med Kenneth Schultz fra SDU Finance og udviklet en ny variant af læringsspillet, hvor det nu er muligt at dyste på risikovurderet afkast. Hvert værdipapir har en risikoscore baseret på aktivets udsving i forhold til resten af markedet. Med det nye tiltag kan man nu ikke blot konkurrere på afkast, men også på hvem der er bedst til at balancere risiko og afkast. Hos Aktiedysten vurderer man, at den nye mulighed vil give særligt unge en indsigt og omhyggelighed i forhold til investeringsmarkedet.
Det nye tiltag kommer bl.a. Som en reaktion på de mange ‘hurtige’ tricks, som bliver anbefalet på nettet.
I forbindelse med den landsdækkende læringskonkurrence for ungdomsuddannelser UNG AKTIEDYST udtalte Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen:
“Investeringssvindel, en jungle af forskellige kryptovaluta og såkaldte finfluencere, der udbreder tvivlsomme råd på sociale medier. Der er rigeligt med faldgruber, når man som ungt menneske bevæger sig ud på de finansielle markeder for at investere sine hårdtjente lommepenge”.
Se mere om unges investeringstendenser her:
- Unge investerer i risikable finansielle produkter – og det begynder med computerspil
- Unge indtager aktiemarkedet – det er ikke længere et rich man’s game
Læs Også:
- Bør jeg investere nu, eller vil det være bedre at vente, indtil markedet stabiliserer sig? – Mads svarer…“Hej Aktiedysten-team, Jeg er ny inden for aktieinvestering og har 10.000 kr. klar til at investere. Jeg er usikker på, hvordan jeg skal forholde mig til det nuværende marked, især efter de seneste udsving og Trumps nye toldpolitik. Mit spørgsmål er: Bør jeg investere nu, eller vil det være bedre at vente, indtil markedet stabiliserer… Læs mere: Bør jeg investere nu, eller vil det være bedre at vente, indtil markedet stabiliserer sig? – Mads svarer…
- Hvilke brancher bliver mest påvirket af Trumps tariffer? – Mikkel svarer…– En dag i en hedgefond-managers liv Ugens spørgsmål er fra Rakel spørger: “Hvilke brancher bliver mest påvirket af Trumps tariffer?” Det er et godt spørgsmål, som mange hedgefonde og andre investorer i øjeblikket forsøger at finde svar på. Du kan blandt andet se det ved, at visse aktier oplever store kursbevægelser, sandsynligvis som en reaktion… Læs mere: Hvilke brancher bliver mest påvirket af Trumps tariffer? – Mikkel svarer…
- Toldtariffer, oprustning og kedelige aktier i hoplaTIl SDU Business Days har Fynske Bank givet en markedsupdate, som du kan læse med på. Præsident Trumps indsættelse som præsident i Det Hvide Hus har ha store konsekvenser for aktiemarkederne, hvor vi har set store udsving de første måneder af 2025. I denne markedsupdate fra Fynske Bank sætter vi fokus på situationen i både USA… Læs mere: Toldtariffer, oprustning og kedelige aktier i hopla
- Er du garanteret 10% om året, når du investerer??- Mikkel svarer…Ugens spørgsmål er fra Mohammed: Vi har i min klasse om aktier og har et vædemål kørende. Kort fortalt, kan være garanteret 10% om året i vækst, som eksperterne siger? Håber svaret er til min fordel, så jeg kan få lidt lapper ! Hej Muhammed, I din klasse har I gang i et væddemål om… Læs mere: Er du garanteret 10% om året, når du investerer??- Mikkel svarer…
- SDU Business School Days – Når teori møder praksisHvert år til “SDU Business School Days“inviteres erhvervslivet indenfor på Syddansk Universitets fem campusser, for at skabe et stærkere bindeled mellem de studerende og virksomhederne. Over to uger får de studerende mulighed for at deltage i en lang række arrangementer, der sætter fokus på læring, netværk og karrieremuligheder. “Business School Days handler om vores studerendes… Læs mere: SDU Business School Days – Når teori møder praksis