marts 17, 2025

TIl SDU Business Days har Fynske Bank givet en markedsupdate, som du kan læse med på. Præsident Trumps indsættelse som præsident i Det Hvide Hus har ha store konsekvenser for aktiemarkederne, hvor vi har set store udsving de første måneder af 2025. I denne markedsupdate fra Fynske Bank sætter vi fokus på situationen i både USA og Europa og giver vores bud på udviklingen i 2025.

  • Præsident Trumps nye stil chokerer og skaber stor usikkerhed.
  • Amerikanske aktier styrtdykker med næsten 10% på 3-4 uger.
  • Tesla og Musk i modvind – markedsværdien på Tesla er faldet med tæt på USD 500 mia. i 2025.
  • Danskernes yndlingsaktie Novo Nordisk mister markedsværdi omkring DKK 316 mia. i 2025.
  • ’Kedelige aktier’ i hopla – stor investorrotation mod defensive og value-aktier.
  • Europa skal opruste massivt og Tyskland slipper ’gældsbremsen’ – tyske forsvarsaktieselskab Rheinmetall AG stiger med 122% i år.

Amerikansk aktiemarked på et skråplan

Præsident Trump har fundet sin gamle told-kæphest frem.

Donald Trumps forelskelse i told – “ordbogens smukkeste ord” – rammer den globale verden i disse dage.

Præsident Trump har siden dag ét i Det Ovale Værelse lagt vægt på, at told er redningsplanken for USA. Alligevel står verdens ledere og ikke mindst finansmarkederne uforstående overfor den dagsorden, Trump lægger for dagen.

Forretningsmanden Trump har for vane at ”bully” sine modstandere for at trække dem til forhandlingsbordet, men i modsætning til præsidentens tidligere valgperiode fra 2017-2021, så synes politikken i øjeblikket mere usammenhængende. Trump affyrer i øjeblikket den store told-kanon og skaber massiv usikkerhed på de finansielle markeder.

At se told som redningsplanke for en i øvrigt allerede sund og robust amerikansk økonomi synes uforståelig. Told er ganske enkelt ikke en brugbar løsning, men snarere en protektionistisk foranstaltning, som i sidste ende blot vil være bremseklods for den globale økonomi.

Wall Street er ikke imponeret, og det amerikanske aktieindeks har taget et gevaldigt dyk.

Vi har set nogle spændende og udfordrende aktiemarkeder siden årsskiet. Specielt det amerikanske marked, sidste års højdespringer hvad angår aktieafkast, er vingeskudt.

Et kig på de amerikanske aktieindeks ved S&P 500 og det teknologitunge Nasdaq-indeks viser, at Trumps told-tariffer skaber usikkerhed og ængstelse for den fremtidige styrke i den amerikanske økonomi.

Marts har hidtil været præget af massiv rotation, hvor investorerne har søgt mod defensive aktier og væk fra cykliske aktier. Det er typisk et billede, man ser i et marked præget af stigende usikkerhed og/eller en stigende rente.

Der kan være forskellige måder at definere defensive aktier, men eksempler på defensive aktier findes i sektorer som elforsyning, forsikringsselskaber, husholdningsvarer som for eksempel mad- og drikkevarer, telebranchen og medicinalvirksomheder.

Europæiske aktier siger “tak for gaven” og overhaler USA i afkast

Europa har været henvist til det globale slæbespor i økonomisk henseende. Den amerikanske økonomi blomstrede i 2024, men Europa følger simpelthen ikke med.

Når vi kigger på det europæiske vækstbillede, ser man et noget broget kludetæppe. De store europæiske lande, Tyskland og Frankrig, er løbet mod muren og har ikke formået at gennemføre strukturelle reformer.

Bilindustrien – Tysklands og også Europas vækst-katalysator – har stået i stampe, er ikke kommet med på elbils-toget og er nu blevet overhalet af kinesisk bilindustri. Eer sigende skulle være 20. europæer have direkte eller indirekte arbejdsmæssigt relation til bilindustrien.

Tiderne ændrer sig, og et amerikansk selvmål fra præsident Trump har været katalysator for flotte afkast i europæiske aktier i år. Den igangværende krise med Europas hidtidige allierede partner, USA, skaber forståelse for, at vi europæere nu skal stå sammen og gøre noget for at sætte fart på væksten i Europa.

Det tyske valg og formodentligt en ny kansler synes at have vækket og trukket politikerne ud af dvalen. Nu skal der sætte turbo på en lempelig finanspolitik med fokus på investeringer i infrastruktur og styrkelse af forsvarsoprustningen. Oprustning er det nye sort, og forsvarsaktier er steget i raketfart. De tyske ingeniører får nu travlt med tanks, ikke Trabanter. At NATO-medlemmer kasterne penge eer forsvarsindustrien er guf for aktionærerne, og den tyske forsvarsindustrikoncern Rheinmetall har overhalet Volkswagen i markedsværdi.

Herhjemme er ikke alt er fryd og gammen i vores nationale stolthed, Novo Nordisk. Aktien har tabt pusten eer at have fyldt maven med for meget Wegovy. Hypen for vægttabsmedicin er fortsat til stede, og Novo Nordisk vil stadig være en stor spiller i dette marked, men konkurrenterne snuser til markedet og nye store medicinalselskaber står klar i kulissen med spændende produkter. Schweiziske Roche har netop budt ind på det danske selskab Zealand for at komme med på indtjeningstoget. Dette gav gevaldigt lø til aktien – dog er større nedtur sammen med Novo Nordisk.

2025 har allerede vist sig som et action-packed år med geopolitisk drama, økonomiske drejninger og aktiemarkedets version af et opslidende Tour de France.

Præsident Trumps uforudsigelige politik er kommet for at blive i fire år, hvilket sammen med grum krig i Ukraine anført af russiske Putin formodentligt vil betyde fortsat stor volalitet i de globale finansmarkeder en rum tid endnu.

Overvej derfor nøje din eksponering med de globale aktier. Det eneste, vi kan love dig er, at det ikke bliver nemt. Og husk: Ingen kan altid købe på bunden og sælge på toppen.

I Fynske Banks fuldmagtsprodukter, som vi styrer for vores kunder, har vi i øjeblikket større allokering af for eksempel Stonehenge Globale Value Aktier. Det er en investeringsforening, som har en høj grad af globale defensive aktier, som synes attraktive på grund af en lav prisfastsættelse. Desuden kan vi godt lide solid indtjening krydret med lav gæld og risiko.

Det kan virke kedeligt, men kedeligt kan sagtens være godt til visse tider.

Vi ønsker jer al mulig held & lykke på de globale aktiemarkeder.