februar 22, 2023

Nyt aktiespil, ny portefølje, nye virksomheder – Alt er kort sagt nyt. Du skal starte op fra bunden med at vælge forskellige interessante aktier, som du ønsker at investere i.
Det kan selvsagt være en uoverskuelig proces, fordi der er så mange muligheder.

Her har vi samlet 5 forskellige strategier, som DU kan bruge i et aktiespil.

”Indholdet på denne side er kun tænkt som information og skal ikke opfattes som handelsrådgivning. Konkrete investeringer eller handler som følge af indholdet på siden eller i vores forløb og webinarer er på egen risiko, og uden ansvar for Aktiedysten. Du bør altid søge rådgivning, hvis du ikke forstår risikoen.”

Strategi 1: Sats på det velkendte

Én strategi som mange brugere benytter, er investering i velkendte aktier. Du ved… dem som alle kender. Mærsk, Novo Nordisk, Carlsberg, Tesla og Danske Bank er blot nogle, som kan nævnes i den sammenhæng.

Kort sagt går strategien ud på at investere i aktier og virksomheder, som historisk set har klaret sig godt. Det er de færreste danskere, som ikke kender virksomhederne i OMXC25 – og det med god grund. Det er populære virksomheder, investorerne ved hvad de laver, og de fleste har et forhold til virksomheden af den ene eller anden grund.

Strategien kunne se ud, som følger:
Bankkonto fra start: 1.000.000 DKK.

1. A.P. Møller – Mærsk B A/S – 200.000 DKK.
2. Tesla Inc – 200.000 DKK.
3. Ørsted A/S – 200.000 DKK.
4. GN Store Nord A/S – 200.000 DKK.
5. Danske Bank A/S – 200.000 DKK.

En simpel strategi uden de store ricisi. Virksomheder har klaret sig godt gennem mange år, og det forventes ikke, at aktien oplever de store udsving. Med andre ord er det en forholdvis ‘sikker’ investeringsstrategi, hvor man ikke kan forvente store tab eller store gevinster.

Strategi 2: Spred dine investeringer

Denne strategi går ud på at sprede investeringer bredt i forskellige brancher og lande. Med andre ord får man en portefølje med diversitet. Denne strategi gør éns investering mindre sårbar overfor eventuelle udsving eller fald i bestemte brancher eller lande.
En portefølje som udelukkende består af danske aktier, vil automatisk være meget sårbar overfor eventuelle udsving på det danske marked. Derfor er det farligt at bygge en portefølje op udelukkende på ét bestemt land, eller én bestemt branche.

Det samme er gældende, når det kommer til branche. Det kan også være farligt, hvis man kun investerer i bilproducenter, så som VW, Tesla, Honda m.m.

Med denne strategi skal man tværtimod sprede sine investeringer i forskellige lande og i forskellige brancher. Hvis der kommer et fald, vil man ikke være påvirket i hele ens portefølje, hvilket er en fordel.
Selvfølgelig kan man godt satse alt på ét bræt og vinde, men over en længere periode vil det være risikabelt.

Strategi 3: Day trader

Du har måske hørt om day trading. Det er efterhånden en kendt strategi på det rigtige aktiemarkedet for rutinerede og garvede investorer. Det er farligt at starte på i virkeligheden, fordi strategien er svær at mestre. Det er de færreste, som har kompetencer til at bruge strategien. I et aktiespil kan man ikke tabe rigtige penge, hvorfor strategien kan afprøves kvit og frit.

Day trading er i al sin enkelthed i en strategi, hvor man køber og sælger aktier med korte mellemrum. Somme tider kan der gå minutter og sågar sekunder mellem et køb og et salg. I et aktiespil kan man prøve strategien af, og se hvordan det virker. Nogen har succes, mens mange har store vanskeligheder med at skabe overskud på day trading.

Strategi 4: Prøv det ukendte af

Det er jo bare et spil – det skader jo ikke. Der er mange, som går ind til et aktiespil med en mere rolig tankegang, da det er med fiktive penge. Derfor kan de også prøve forskellige ting af uden risiko for at miste penge. Det betyder samtidig, at man kan investere i anderledes og specielle virksomheder, som man aldrig ville investere i med rigtige penge.

På Aktiedysten oplever vi ofte en stigning i investering af specielle aktier. Med ‘anderledes’ og ‘specielle’ aktier skal man forstå det som ukendte aktier eller mindre kendte virksomheder.

Eksempler på dette kunne f.eks. være Learning 2 Sleep L2S AB og  LL Lucky Games.
To forholdsvis ukendte aktier, hvis man spørg den almene investor.

Strategi 5: Time markedet

Aktiemarkedet er uforudsigeligt, og man kan aldrig være sikker på, om det stiger eller falder. Derfor er det også svært at vide sig sikker på, hvordan fremtiden ser ud. Dog kan man forsøge at undersøge bestemte tendenser. Er branche X på vej i en bestemt retning? F.eks. oplevede tech-virksomheder store stigninger lige da COVID-19 perioden begyndte. Her var der mange investorer, som købte bestemte aktier, som var påvirket af COVID-19 – og det var positivt for dem.

Det samme kan man gøre i et aktiespil, hvor man kan forsøge at forudsige bestemte tendenser, som man tror vil ske inden for en kort periode eller på længere sigt.
På nuværende tidspunkt er der mange spekulationer omkring situationen i verden, men også i Danmark. Hvornår stopper krigen i Ukraine? Hvornår falder inflationen til et normalt niveau? Hvornår vil energikrisen nå sin ende?

Det er alle begivenheder, som man kan spekulere i som investor. Har man en fornemmelse for dette, kan man med fordel købe/sælge investeringer på den baggrund. Det er dog en svær disciplin, som kræver viden, held og en god timing.

Læs også: