november 8, 2023

Ugens vinder spørgsmål blev fra Anonym: Hej, jeg forsøger lige nu på, at blive finansiel uafhængig, hvilket jeg ved flere i min omgangskreds også ønsker at være. Jeg blev derfor nysgerrig på, at høre hvad du tror der vil ske med samfundet hvis flere gjorde dette?

Det er et interessant spørgsmål! Og nok også lidt hypotetisk, da det næppe vil komme til at ske. Og dog! Det er faktisk ikke umuligt at vi alle sammen kan blive finansielt uafhængige og drive den af om 20 eller 30 år. Det vender jeg lige tilbage til senere.

Det ekstreme tilfælde

Lad os prøve at tænke i et ekstremt tilfælde først. Lad os antage, at alle mennesker fra i morgen trækker sig fra arbejdsmarkedet fordi alle igennem de sidste 10 år har sparet op til en tidlig pension. Det ville få hele vores samfund til at krakelere. Intet ville fungere i et sådant samfund: det ville ikke være muligt at tage ud og handle, da der ikke ville være nogen til at fylde varer på hylderne. Man vil ikke kunne tage til læge, man ville ikke kunne få repareret sin bil, man vil ikke kunne tage i skole, man ville ikke kunne få en ny smartphone eller computer etc.

Intet ville fungere.

Men hvis blot et lille antal personer derimod forsøger at gøre sig økonomisk uafhængig, så er det ikke noget større problem for samfundet. Hvis det begynder at blive en større og større procentdel af befolkningen, der trækker sig fra arbejdsmarkedet. Mange jobs er livsvigtige for at vores samfundsmodel kan holdes oppe.

Det er måske ligegyldigt, for jeg har måske nogle gode nyheder til os alle sammen: Vi står lige nu overfor verdenshistoriens største teknologiske revolution med den store AI-bølge, der farer ind over os i disse tider.

Verdenshistoriens største teknologiske revolution

AI vil snart afføde en ny bølge, da der snart vil begynde at komme husrobotter, der kan varetage alle de huslige pligter i hjemmet, så man ikke skal lave mad, gøre rent etc. Samtidig med denne udvikling så spår mange forskere at AI snart vil blive så klog, at det kan varetage et hvilket som helst job fra rengøringsassistent, til sekretær, til advokat, til CEO.

Flere af de førende forskere mener, at vi står overfor denne hyperintelligente AI indenfor 15-20 år. Når det sker, så vil AI kunne lave ethvert job uendeligt meget bedre end mennesker. Derfor vil flere og flere folk begynde at blive taget af arbejdsmarkedet, og samtidig vil vi formentligt alle sammen få en folkeløn – en slags kontanthjælp for alle, som vil gøre at vi kan leve et behageligt liv uden at tænke på arbejde.

Det lyder måske som noget fra en science fiction film, men mange af de førende AI-forskere og udviklere er enige om, at det er sådan vores fremtid vil se ud. Den kan komme før vi tror det, og så vil vi aldrig skulle tænke på arbejde igen!

Men ville det overhovedet være et interessant liv?

Hvordan vil du gerne leve?

Det er svært at konkludere på et tænkt scenarie, og fremtiden har ingen garantier. Men det er sikkert at AI vil kunne overtage flere og flere jobs i det lange løb.  Så på kort bane, ville samfundet falde sammen, hvis alle var økonomisk uafhængige, men på lang sigt, ville det måske betyde mere tid til sig selv.  

En sjov betragtning du kan tænke over er, at i dag forsøger politikerne selvfølgelig at mindske arbejdsløsheden. I fremtiden forsøger de måske at hæve den. Kunne det simpelthen blive et mål at få så mange fra arbejdsmarkedet som muligt – over til et liv hvor man kan fokusere 100% på ens familie, venner og fritidsinteresser.? 

Hvad er du nysgerrig på?

Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering? 

Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.

Vi venter spændt på dine spørgsmål!

Læs også: