Karsten Ølgård har undervist elever i privatøkonomi i 20 år. Aktiedysten er et af hans foretrukne læremidler. “Jeg kan godt lide bare at smide klasserne ud i det, uden forberedelse, uden for meget teori”, siger Karsten Ølgård. “Så lærer de hands-on, ligesom en håndværker”
Karsten Ølgård er en erfaren underviser. I mere end 20 år har han undervist elever i privatøkonomi. Egentlig har han sagt sin faste stilling op, men i dag har han stadig nogle enkelte hold i finansiering på Svendborg HHX. Holdene deltager i UNG Aktiedyst, hvor de konkurrerer mod andre klasser på ungdomsuddannelser i hele Danmark. Når konkurrencen er færdig skal holdet i gang med investering som en del af finansieringsfaget.
“Så tager vi alt det med strategi og risikoprofil, osv. Og vi kan tage det med baggrund i det vi har oplevet i konkurrencen. Så har vi noget konkret at binde teorien op på.” siger Karsten Ølgård. “Så har vi noget praktisk at snakke om når vi går i dybden med at analysere de enkelte virksomheder”.
Mikkel og Lasse er to af de elever, der har deltaget i UNG Aktiedyst. Selvom de erkender, at deres hold nok ikke når finalen, så er de enige om at det har været en god oplevelse – med op- og nedture.
“I starten havde jeg en diversificeret portefølje med mange virksomheder. Så ændrede jeg min strategi til at lave et all-in på én virksomhed. Det gik ikke så godt”, griner Lasse
Lidt bedre er det gået for Mikkel, som primært har investeret i et amerikansk medicinalfirma, som i løbet af konkurrencen er steget med mere end 13%. “Man lærer meget af spillet”, siger Mikkel. “Det er fedt at have sådan noget her at gå op i, særligt når man går på en handelsskole”.
Karsten Ølgård bider mærke i hvordan Aktiedysten motiverer eleverne. “Klassen har noget fælles at gå op i. Det er godt for mange klasser” siger han og uddyber, hvordan han også har brugt Aktiedysten i forbindelse med brobygning, når han har introduceret HHX til grundskoleelever.
“Der har jeg lavet et forløb som jeg kalder Fra luksusfælden til millionærklubben. Det fungerer godt. Mange unge interesserer sig for økonomi og investering. Og Aktiedysten giver en anledning til at tale om økonomi.”
Sidste dag i Ung Aktiedyst
I dag er sidste handelsdag i konkurrencen Ung Aktiedyst, som er skabt i samarbejde med Sydbank. HHX Turøgade ligger pt på førstepladsen efterfulgt af et hold fra Odense Tekniske Gymnasium og et hold fra Tietgenskolen. HHX i Svendborg ligger på en 26. plads. De 20 bedst placerede hold går videre til finalen, hvor der skal dystes på viden om investering.
Det er Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen og lektor Janni Holleufer, der som jury giver point i finalen. Pointene fra finalen og investeringskonkurrencen bliver lagt sammen, hvorefter den endelige vinder af UNG Aktiedyst 2024 findes.
Læs Også:
- Godt eller skidt for investering at Trump vandt? – Mads svarer…Trump vinder valget, er det godt eller skidt? Jeg er mest investeret i amerikanske aktier, men har overvejet om jeg skal gå dansk? Tak for spørgsmålet, Elias! Lad os dykke ned i det. Amerikanske aktier og Trump Efter Trumps sejr, har amerikanske aktier fået et kæmpe boost og det er naturligvis det, som afføder dit… Læs mere: Godt eller skidt for investering at Trump vandt? – Mads svarer…
- Fra Luksusfælden til millionærklubbenKarsten Ølgård har undervist elever i privatøkonomi i 20 år. Aktiedysten er et af hans foretrukne læremidler. “Jeg kan godt lide bare at smide klasserne ud i det, uden forberedelse, uden for meget teori”, siger Karsten Ølgård. “Så lærer de hands-on, ligesom en håndværker” Karsten Ølgård er en erfaren underviser. I mere end 20 år… Læs mere: Fra Luksusfælden til millionærklubben
- Ny menubar på AktiedystenVi har opdateret menubaren på Aktiedysten, men vi har ikke fjernet nogle elementer. Denne opdatering er et skridt mod at gøre platformen endnu mere brugervenlig for alle, der benytter sig af Aktiedysten – både lærere, elever og dem, der bare vil have inspiration, mens de dyster. Menubaren er blevet delt op i tre hovedområder Opdateringen… Læs mere: Ny menubar på Aktiedysten
- Ingen benzinbiler må sælges efter 2035, hvad betyder det??- Mikkel svarer…Dit spørgsmål om, hvordan forbuddet mod benzinbiler i europa vil påvirke bilaktier, er både relevant og aktuelt. Vi står midt i en magtkamp mellem nye spillere som Tesla og BYD og de gamle giganter som Mercedes og BMW, og udfaldet vil forme fremtidens bilmarked. Hvem er foran? Tesla og BYD har i dag en klar… Læs mere: Ingen benzinbiler må sælges efter 2035, hvad betyder det??- Mikkel svarer…
- Forstå det du investerer i med Aktie Analysechef Jacob PedersenI Ung Aktiedyst 2024 får deltagerne mulighed for at få indsigt direkte fra Jacob Pedersen, Aktieanalysechef hos Sydbank, som deler sin ekspertise om regnskaber og hvordan man får en dybere forståelse for de aktiver, man investerer i. Det kan bruges til at vurdere virksomheders økonomiske sundhed og potentiale, og hvordan man som investor kan bruge… Læs mere: Forstå det du investerer i med Aktie Analysechef Jacob Pedersen