Ugens vinder spørgsmål kommer fra en Anonym spørger: Jeg har set, at der er gebyrer for at handle på aktiemarkedet. Jeg vil gerne vide, hvornår man betaler gebyrer, hvordan man betaler dem, og hvor meget de koster.
Når du investerer i aktier, er det vigtigt at forstå gebyrstrukturen, da gebyrer kan påvirke dit samlede afkast. Gebyrer kan variere afhængigt af handelsplatformen, typen af aktiehandel, samt hvor ofte du handler. Lad os tage et kig på de mest almindelige gebyrtyper og deres indvirkning.
Hvornår betaler man gebyrer?
Gebyrer betales normalt, hver gang du køber og sælger aktier. Disse gebyrer kaldes kurtage og er en transaktionsomkostning, som platformen opkræver for at facilitere handlen. Kurtage dækker ofte over platformens omkostninger til at udføre din ordre på markedet.
Vigtigt at bemærke er, at du også kan støde på andre typer gebyrer såsom depotgebyr, som opkræves for opbevaring af aktier i en elektronisk depotkonto. Depotgebyrer er typisk årlige og varierer fra platform til platform.
Hvordan betaler man gebyrer?
Gebyrer trækkes automatisk, når handlen gennemføres. Når du køber aktier, vil gebyret blive lagt oven i den samlede købspris. Hvis du eksempelvis køber aktier for 10.000 kr., og kurtagen er 50 kr., så bliver dit samlede køb på 10.050 kr.
Når du sælger aktier, vil kurtagen blive fratrukket salgsprisen. Så hvis du sælger for 10.000 kr., og kurtagen er 50 kr., modtager du 9.950 kr. på din konto.
Hvor meget betaler man i gebyrer?
Størrelsen på gebyrerne afhænger af handelsplatformen, og nogle har forskellige modeller. De fleste platforme beregner gebyrerne som en procentdel af handlens værdi, men der er ofte også et minimumsgebyr. For eksempel kan en platform tage 0,1 % af handlens værdi i kurtage, men med et minimumsgebyr på 29 kr. Dette betyder, at selv hvis 0,1 % af din handel kun udgør 5 kr., vil du stadig betale 29 kr.
Gebyrstruktur hos forskellige platforme
Mange platforme benytter faste procentsatser, som typisk ligger mellem 0,05 % og 0,25 %. Det er værd at bemærke, at nogle platforme tilbyder lavere gebyrer for mindre handler eller nul kurtage på visse handler som en del af kampagner. Dog skal du være opmærksom på skjulte omkostninger, såsom valutagebyrer, hvis du handler i udenlandske aktier. Valutagebyret opstår, når dine penge veksles fra én valuta til en anden, hvilket kan udgøre en ekstra omkostning på 0,5 % til 1 % af transaktionsbeløbet.
Andre typer gebyrer
Udover kurtage og valutagebyrer kan der være andre gebyrer, som påvirker dine investeringer:
- Depotgebyr: Nogle platforme opkræver et årligt gebyr for at opbevare aktierne i en depotkonto. Dette er typisk en fast omkostning, men kan variere alt efter platformen og størrelsen af din portefølje.
- Åbnings- og lukningsgebyrer: Selvom det er sjældent, kan nogle platforme opkræve gebyrer for at åbne eller lukke en konto, især ved særlige investeringskonti som pensionsopsparinger eller aktiesparekonti.
- Inaktivitetsgebyr: Nogle platforme kan også finde på at opkræve et gebyr, hvis du ikke handler i en længere periode. Det er ofte et fast beløb, der trækkes månedligt eller årligt, hvis din konto ikke viser aktivitet.
Sådan optimerer du dine investeringer ved at reducere gebyrer
Selvom gebyrer ofte virker små, kan de løbe op og reducere dit afkast over tid, især hvis du handler ofte. Derfor er det vigtigt at sammenligne handelsplatforme og vælge én, der passer til din handelsfrekvens og behov. Nogle platforme specialiserer sig i at tilbyde lave gebyrer, mens andre kan tilbyde ekstra funktioner, der gør det lettere at administrere dine investeringer, såsom dybdegående analyser eller markedsdata.
Ved at forstå og holde øje med de forskellige gebyrer, kan du sikre dig, at du maksimerer din gevinst og minimerer unødvendige omkostninger. Et lavt gebyr ved køb og salg kan virke som en lille forskel, men over tid kan det have en stor effekt på dit samlede afkast.
Disclaimer: ”Indholdet på denne side er kun tænkt som information og skal ikke opfattes som handelsrådgivning. Konkrete investeringer eller handler som følge af indholdet på siden eller i vores forløb og webinarer er på egen risiko, og uden ansvar for Aktiedysten. Du bør altid søge rådgivning, hvis du ikke forstår risikoen.”
Hvad er du nysgerrig på?
Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering?
Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.
Vi venter spændt på dine spørgsmål!
Læs også:
- Lærer om UNG Aktiedyst: Mine elever er meget opsatte!Gazi Sahin fra Niels Brock EUX-Gymnasiet har store forventninger til konkurrencen. Gazi er 34 år og til dagligt underviser han i fagene afsætning og virksomhedsøkonomi. De seneste to år har han… Læs mere: Lærer om UNG Aktiedyst: Mine elever er meget opsatte!
- Hvad driver opturen i kinesiske aktier? – Mads svarer…Ugens vinder spørgsmål fra Anonym: Hvad tror I, der ligger bag den vilde optur i kinesiske aktier, når de har været så lavt værdiansat? Tak for dit spørgsmål om kinesiske aktier. Du… Læs mere: Hvad driver opturen i kinesiske aktier? – Mads svarer…
- Hvilke bæredygtige aktier er gode til langsigtet investering? – Eva svarer…Ugens vinder spørgsmål fra Nina533: Jeg søger en bæredygtig aktie til langsigtet investering. Kan du hjælpe med at finde nogle gode, bæredygtige aktier? Hej Nina, Tak for dit spørgsmål om bæredygtige aktier… Læs mere: Hvilke bæredygtige aktier er gode til langsigtet investering? – Eva svarer…