december 6, 2023

Ugens vinderspørgsmål fra en anonym bruger: Hvilken forskel gør det egentlig, hvad man investerer i?

Hvor er jeg glad for det spørgsmål!

Jeg har i de sidste uger fået stillet dette spørgsmål ofte, så du er ikke alene. Det kommer jævnligt op i forbindelse med bæredygtige investeringer, så det er ikke fordi det er helt ”nyt”, men der sker en masse indenfor bæredygtige investeringer i form af produkter til investorer, lovgivning og bøger, hvor nogle balancerer tættere på greenwashing end fakta – junglen er ikke blevet lettere, men tættere. Jeg tror desværre at vi ikke kommer ud af den ”tætte jungle” af bæredygtige investerings-produkter og bøger, i den nærmeste fremtid.

Derfor er dette spørgsmål – hvilken forskel gør det, hvad man investerer i? så vigtigt!

Adam & Eva i investeringer

Jeg vil gerne starte et andet sted end lige med bæredygtige investeringer, jeg vil nærmest starte med Adam & Eva, i investeringer på en reguleret børs. For det er vigtigt at forstå, hvordan en handel sker på børsen, når vi handler aktier.

Lad os sige at aktionær A, ejer 1 aktie i selskab Y, og aktionær B vil gerne købe 1 aktie, i samme selskab Y. Aktionær A sætter den til salg på børsen, til dagens kurs på 100 kr., og aktionær B køber den til kursen, på de 100 kr. (vi leger der ikke er kurtage i denne handel for nemhedens skyld). De 100 kr. går altså fra aktionær B’s lomme, til aktionær A’s lomme, og ejerskabet af aktien i selskab Y følger pengene, og overdrages fra aktionær A til aktionær B. Det vil sige at de 100 kr. aktien er handlet for, IKKE går til selskab Y. Nu sker det, at et selskab selv ejer aktier og kan sætte disse til salg på en børs, og hvis selskab Y er sælger – ja, så går pengene selvfølgelig til selskab Y, men det eksempel tager vi senere.

Først skal vi lige gøre den traditionelle handel, mellem to aktionærer færdig.

Intentioners betydning

For hvis vi stiller spørgsmålet; Hvilken forskel gør det egentligt, hvad man investerer i? så har pengene investeret, ingen reel betydning for selskab Y. Både aktionær A og B kan have nok så mange intentioner, holdninger, etiske og bæredygtige formål – det har ingen betydning for handlen og pengene ”arbejder” ikke, for et specifikt formål, i aktionær A’s lomme. For aktionær B kan det have en betydning, fordi hun har lavet en analyse/ overvejelse, om hvorfor hun gerne vil eje en aktie i selskab Y – det kan være alt lige fra udelukkende udsigt til profit ved positivt afkast i fremtiden (hvis aktien altså stiger), til en holdning til hvad aktionær B vil lave et afkast på.

Så intentionen bag, ændrer ikke ved noget. Det har kun betydning for, hvad du vil lave et afkast på.

På stor skala

Hvis vi ser på stor skala – hvor flere aktionærer vil købe samme aktie, så kan det resultere i en højere kurs (endda en boble), men de investerede penge går stadig ikke til selskab Y, men til den der sælger.

En højere aktiekurs giver ingen garanti for, at selskabet bliver mere bæredygtig, indfrier deres evt. mål mod bæredygtighed, etc. Det har altså ingen betydning hvad intentionen er, bag aktiehandlen på børsen, for der er ingen sammenhæng – jeg tror vi alle har prøvet at købe en aktie med intentionen om at den skal stige, så vi kan sælge med profit – hvor kursen så derefter dykkede, og vi ikke fik indfriet vores intention. Det er ”name-of-the-game” og en del af ”charmen” ved aktieinvesteringer – kan man ikke lide det, er det nok ikke det rette sted at være.

Billede lavet med AI af Eva Grønbjerg med Bing Image Creator.

Når selskabet sælger

Hvis vi ser på et tænkt eksempel, hvor sælger af 1 aktie i selskab Y, er selskab Y selv, så er der stadig ingen garanti for at de 100 kr. aktionær B betaler, går til bæredygtighed. Der er hverken sporbarhed af de 100 kr., der gør, at vi kan dokumentere det. Eller krav til selskab Y, at de skal efterleve en aktionærs ønske. Man kan højst sige, at det indgår som kapital, som selskab Y siger de vil bruge på fx et eller flere bæredygtige mål. Om det lykkes for selskab Y, er altså heller ikke garanteret. Det kan meget vel være tilfældet, men vi ved det faktisk ikke – og hvis vi vil bruge det argument, så må vi ikke være bias i vores blik på kapitalen. Vi skal nemlig se bredt på, hvad kapitalen fra aktiesalget bruges til, måske direktøren også får lønforhøjelse, der købes ejendomme eller betales af på et lån – der er mange ting kapitalen kan bruges på, og der er altså ikke garanti for, at fordi aktionær B har en bæredygtig intention, at det så også sker. Præcis som hvis aktionær B ikke har intentioner om bæredygtighed, heller ikke er garanteret, at pengene går til at nå et mål om bæredygtighed.

Så hvad er en bæredygtig investering?

Ideen bag bæredygtige investeringer på en reguleret børs, handler altså ikke om at vi skaber mere bæredygtighed i selskabet, eller at vores penge ”arbejder” for mere bæredygtighed, eller skaber en bedre fremtid, én investering ad gangen. Det passer ikke. Men. For der er et men – det vi kan sige er, at vi kan have en holdning til, hvad vi vil lave et afkast på. Det er ikke alle der vil lave et afkast på ikke-bæredygtige selskaber og det er bæredygtige investeringer på en reguleret børs. Det er også dem der er fremtidens vindere på aktiemarkedet. Du kan evt. læse mere om de forskellige typer af bæredygtige investeringer i bogen Investér bæredygtigt – og bliv fremtidens vinder i aktiemarkedet. Den kan vindes hos Aktiedysten, lånes på biblioteket eller købes hos boghandleren.

Så, hold godt øje med dem der påstår at du gør en forskel mod mere bæredygtighed ved at lave bæredygtige investeringer på en reguleret børs. Møder du dem på din vej, så spørg om de kan dokumentere deres påstand – hvis ikke, er det greenwashing. Vi er endnu ikke ude af jungle, men ved at forholde os kritisk og stille åbenlyse spørgsmål som ”Hvilken forskel gør det egentlig, hvad man investerer i?” kommer vi langt.

Hvad er du nysgerrig på?

Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering? 

Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.

Vi venter spændt på dine spørgsmål!

Læs også: