november 22, 2023

Ugens vinder spørgsmål fra en anonym bruger blev: I skrev på et tidspunkt omkring kursmål, kunne ikke finde artiklen. Men jeg har set at der er mange banker især, der sætter et kursmål, men de er sjældent enige. Hvordan kan jeg som investor vurdere om det er noget jeg tror på.

Tusind tak for spørgsmål! Artiklen som der henvises til er den jeg skrev herunder om Zealand Pharma. Den kan I med fordel læse også 😉

Den udfordrende kunst at sætte pris på aktier

At fastsætte et kursmål er en udfordrende opgave, fordi det kræver, at man enten tror, man nøjagtigt kan forudsige fremtiden på en række meget specifikke parametre, eller at man lander på en mere moderat mellemvej. Når en analytiker fastsætter et kursmål, forsøger vedkommende at beregne, hvad denne aktie bør koste i fremtiden. Resultatet varierer ofte, fordi de tal, som hver analytiker baserer deres beregninger på, hurtigt bliver forskellige. 

Fremtidsforudsigelser

Analytikere forsøger at afgøre, hvad en “fair” pris pr. aktie bør være, ligesom en meteorolog bruger forskellige faktorer om vejret for at forudsige, hvordan vejret bliver næste uge. Både for analytikere og meteorologer gælder det, at jo længere ud i fremtiden man går, jo mere teoretisk og diffust bliver både udregningerne og resultaterne. Det kan også være udfordrende at afgøre, om kursmålet fra forskellige analytikere faktisk er beregnet for den samme tidsperiode, da der ikke findes en fast opskrift på, hvordan et kursmål skal beregnes. 

Når to eller flere analytikere ser på en virksomheds regnskab og fremtidige udsigter for at vurdere virksomhedens værdi, bruger de ofte forskellige regnemodeller som indtjeningsmodeller, DCF-modeller, Peer Group Comparison, Top-down, bottom-up eller andre metoder. I sidste ende repræsenterer et kursmål blot analytikerens bedste skøn, og ligesom med meteorologen er det klogt at være forsigtig med at lægge for meget vægt på dette tal. Jeg gør det i hvert fald ikke. 

Hvad er du nysgerrig på?

Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering? 

Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.

Vi venter spændt på dine spørgsmål!

Læs også: