september 11, 2023

Ugens vinder spørgsmål fra Miriam blev: Jeg er nysgerrig på, om det er etisk forsvarligt at investere i tøjproduktion, især når der er bekymringer omkring arbejdsforhold og miljøpåvirkning. Hvordan vurderer man, om ens investeringer i tøjindustrien er bæredygtige?”

Bæredygtig Garderobe: Hvad betyder det for dig?

Allerførst skal du gøre op med dig selv om tøjindustrien er bæredygtig for dig – nogle vil sige at fast-fashion, hvor der overproduceres, bidrages til brug-og-smid-væk under kummerlige arbejdsvilkår, ikke er bæredygtigt. Samtidig kan du fx finde virksomheder, hvis forretningsmodel bygger på cirkulær økonomi, der sikrer muligheden for cirkulation af råvare og dermed bidrager til mindre brug -og-smid-væk. Eller haute couture, hvor håndværk og begrænset produktion til høje priser gør det mere bæredygtigt – bl.a. fordi der er et marked for brugt haute couture.  Men de løser ikke hele branchens miljømæssige og sociale udfordringer. Det kan også være at du har identificeret et potentiale og at tøjindustrien ikke er bæredygtig på nuværende tidspunkt, men du ser at det vil komme og vil investere i dem tidligt. Så første trin er at finde ud af om du finder det bæredygtigt nu eller i fremtiden og bliver mere klar på indenfor hvilke områder og så undersøge disse.

Haute couture: En form for high-end mode, der er kendt for sin ekstreme kvalitet, håndværk og eksklusivitet.

Stil de rigtige spørgsmål

Hvis du vælger at investere i tøjindustrien og gerne vil finde dem der er mest bæredygtige, så kan du evt. vurdere bæredygtigheden ved at undersøge virksomhedernes praksis og politikker (det kan de se på deres hjemmeside og/eller årsrapport). Man kan se på, om virksomhederne har bæredygtige produktionsmetoder, som fokuserer på at minimere miljøpåvirkningen og sikre ordentlige arbejdsforhold. Det kan også være nyttigt at se efter eventuelle certificeringer eller mærkningsordninger, der indikerer, at virksomhederne opfylder visse bæredygtighedsstandarder. Ved at foretage en grundig research og stille de rigtige spørgsmål kan man få en bedre forståelse af, om ens investeringer i tøjindustrien er bæredygtige efter egne krav og kriterier.

For at vurdere dine investeringers bæredygtighed kan du overveje forskellige faktorer, som du selv definere efter din egen definition på bæredygtighed. Disse faktorer kan omfatte virksomhedens indvirkning på miljøet, såsom dens bidrag til at reducere co2-udledninger eller fremme bevarelse af biodiversiteten. Sociale faktorer, såsom arbejdstagerrettigheder, menneskerettigheder og samfundsengagement, kan du også overveje at tage i betragtning. Derudover kan du vurdere en eller flere faktorer der relaterer til ledelse, såsom gennemsigtighed, ansvarlighed og etisk forretningspraksis. Fordi virksomhederne skal rapportere på disse faktorer, kan det være en ide at starte med nogle af dem, da du dermed er sikret at der er noget information omkring det.

God vind og tak for alle de tilsendte spørgsmål!

Hvad er du nysgerrig på?

Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering? 

Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.

Vi venter spændt på dine spørgsmål!

Læs også: