Uddannelse
august 3, 2023

Vigtig info:
Hvis du vil arbejde med aktier og/eller investering, findes der ikke én rigtig vej til dette. Der er et hav af muligheder, når det kommer til uddannelser. Det gælder både ungdoms- og videregående uddannelser.
Det er vigtigt at forstå, inden du læser dette indlæg. Her kan du se forskellige eksempler på, hvad man kan uddanne sig til, hvis man gerne vil beskæftige sig med aktier og investering i fremtiden.

Folkeskolen

I Danmark starter alle i folkeskolen, som strækker sig fra fra 0.- til 9. klasse. Enkelte vælger også at fortsætte i 10. klasse på en almindelig skole, mens andre vælger en efterskole.
Efter folkeskolen skal man enkelte vælge, hvad der skal ske.
Er aktier og investering spændende, eller interesser du dig for tal og økonomi, kan du med fordel tage en 3-årig gymnasial uddannelse, HF eller Eux.

Ungdomsuddannelse

Alle unge mennesker står med valget…. hvilket er svært! – “Hvad skal jeg vælge efter folkeskolen?”
Det er et svært valg for de fleste, da det påvirker deres fremtid og voksenliv, hvilket blot gør det til et stort og svært valg.

Vil du gerne på sporet af aktier og investering, skal du vælge noget, hvor økonomi, investering og tal indgår. Det behøver ikke indebære alle tre fag, men det er en fordel at stifte bekendtskab med økonomi, investering og tal.
Der er tre muligheder, hvis man vil dette:
1. 3-årig gymnasial uddannelse (STX, HHX, HTX)
2. 2-årig gymnasial uddannelse (HF)
3. Kombination af gymnasial- og erhvervsuddannelse (Eux)


Det er en fordel at overveje, hvad du vil efter ungdomsuddannelsen – men hvorfor det?
Valget af ungdomsuddannelse kan åbne op for bestemte muligheder efterfølgende, ligesom det også kan formindske dine muligheder.

Blandt andet kan man vælge HHX, som tilbyder fag så som virksomhedsøkonomi og investering. De tilbyder ligeledes studieretninger, hvor matematik og økonomi er i fokus. Her får man blandt andet matematik på A-niveau, hvilket er en fordel fremadrettet, når man søger uddannelser med økonomi, investering og tal.

Du kan altid nå det.. bare rolig!

Har du f.eks. ikke haft matematik på A-niveau – så kan du altid læse det senere som et sidefag. På den måde får du opgraderet/opjusteret faget, så du kan søge uddannelser, hvor de kræver matematik på A-niveau.

Videregående uddannelse

Der er rigtig mange muligheder, når det kommer til videregående uddannelser. Her har vi lavet en lille liste med uddannelser, som man kan tage i relation til aktier og investering.

1. Professionsbachelor i Finans

Uddannelsen er en 3,5-årig uddannelse, som kan læses i 8 forskellige byer.
En Finansbachelor klæder dig på i økonomi – herunder privatøkonomi, men i den grad også de finansielle markeder.

2. Erhvervsøkonomi HA (Bachelor) og Erhvervsøkonomi, cand.merc. (Kandidat)

Begge uddannelsesforløb foregår på universitet, og tager tilsammen fem år at læse. Bacheloren (3 år) kan læses 10 forskellige steder, mens kandidaten (2 år) kan læses 9 forskellige steder.

En Bachelor i Erhvervsøkonomi giver en solid teoretisk og praktisk viden om virksomheder og deres virke. Uddannelsen klæder dig på til at løse konkrete erhvervsøkonomiske problemstillinger, så du kan skabe værdi og gøre en forskel i erhvervslivet.

Efter endt bachelor kan man vælge mellem 8 kandidater heriblandt en kandidat i Finansiering, Økonomistyring, Revision eller Business Data Science, hvis man ønsker at gå i en økonomisk retning. De andre kandidater hedder ‘Marketing and Sales’, ‘Organisation, strategi og ledelse’, International business og Innovation management.”
Læs mere om uddannelsen her.


Amalie – Studievejleder for HA & Cand. merc – Business School Aalborg University

3. Journalistuddannelsen

Uddannelsen kan læses 3 forskellige steder i landet, og den tager mellem 2-4 år at læse afhængig af uddannelsesstedet.
Som journalist kan du blandt andet arbejde for medier, som skriver og beretter om aktier, investering og finans. Journalistuddannelsen giver ikke adgang til et arbejde med aktier og investering som udgangspunkt. Her skal man selv opsøge nyhedsbureauer og medier, som beskæftiger sig med aktier og investering.

Dette indlæg skal kun læses som inspiration. Hvis du er i tvivl om, hvilken uddannelse du skal vælge, opfordrer vi til, at du taler med en studievejleder eller karrierevejleder.