marts 22, 2024

Ugens vinder spørgsmål fra The investor: ”SAS steg helt vildt i sidste uge, er det ikke en ”farlig” aktie at kaste sig ud i?

Det korte svar er JO!

Det lidt længere svar er, at det ville være ren spekulation i kortsigtede bevægelser at investere i SAS-aktien nu – og vel endda én af de mest usandsynlige spekulationsrunder i nyere tid.

Chapter 11 – Omstruktureringsprocessen

Sagen er nemlig den, at SAS efter mange års økonomiske problemer og talrige saltvandsindsprøjtninger med frisk kapital fra den svenske og danske regering, iværksatte en rekonstruktion i 2023, via en såkaldt chapter 11 ved de amerikanske domstole.  Chapter 11-omstruktureringsprocessen i USA er anderledes end en konkurs- eller administrationsbehandling i andre dele af verden. Processen giver kort fortalt SAS tid og fleksibilitet til at omorganisere sin kapitalstruktur, sænke sine omkostninger og gennemføre en finansiel rekonstruktion, under tilsyn af det amerikanske retssystem. Altså en kontrolleret konkurs, hvor virksomheden bliver ”på vingerne” (No pun intended) imens der kommer friske penge til og showet kan fortsætte uden fyringer og aflyste flyafgange.

Rekonstruktionen betyder, at SAS har fået nye ejere, som til sammen er kommet med 13,2 mia. svenske kroner. De nye ejere er Castlelake, Air France-KLM og Lind Invest, hvor den danske stat fortsætter sit ejerskab. Betingelserne for denne friske kapital er blandt andet, at SAS skulle finde omkostningsbesparelse for 7,5 Mia. Svenske kroner, men også at de nuværende aktier i selskabet skulle afnoteres uden kompensation til aktionærerne. Det betyder på godt dansk, at aktierne bliver værdiløse når chapter 11-processen er afsluttet. Det forventes den at være i slutningen af juni 2024.

Men hvorfor i alverden er der så investorer, der køber op i SAS-aktien stadigvæk?

Ja dét er et super godt spørgsmål, for det er meget lidt sandsynligt at det ender anderledes end en nul-bon, særligt i lyset af at ledelsen i SAS har udsendt pressemeddelelser 2 gange i år med ordlyden: ”we repeat the expectation that there will be only a modest recovery for general unsecured creditors, no recovery for subordinated creditors and no value for SAS AB’s existing shareholders

Tydeligere kan det ikke siges.

De eneste to forklaringer på investorernes opkøb, som jeg kan forestille mig:

  1. SAS-aktien har været udsat for en såkaldt ”short Squeeze”, som kort fortalt betyder at mange investorer har været short i SAS-aktien, hvor de har tjent mange penge på kursfald. Men når en short position skal lukkes, skal aktien købes, som aftalt ved starten på shortpositionen, og det kan medføre en øget efterspørgsel på helt kort sigt. Fænomenet blev alment kendt i begyndelsen af 2021, hvor GameStop og AMC var udsat for short squeezes.
  1. Investorerne køber på en forhåbning om at chapter 11-processen ikke bliver godkendt af de amerikanske domstole og at aktierne dermed ikke bliver afnoteret alligevel. Dette udfald vil dog få store konsekvenser for den løsning SAS har på bordet med de nye ejere og sandsynlighed for en fuldbyrdet konkurs, bliver dermed større. Det bedste scenarie ville være at andre investorer trådte til og ikke ville have samme krav om afnotering. Men der er en lottokupon i weekenden nok den bedste option af de to. 

Da spørgerens glimrende spørgsmål blev stillet, var SAS steget over 500% på 14 dage. Her 2-3 uger efter er SAS-aktien så faldet 75% efter endnu en påmindelse fra selskabet om forventningen om en værdiløs aktie.

Så find noget andet at investere i. Det er stort set umuligt at finde noget, som er mindre værd efter 1. juli. 🙂

Disclaimer: ”Indholdet på denne side er kun tænkt som information og skal ikke opfattes som handelsrådgivning. Konkrete investeringer eller handler som følge af indholdet på siden eller i vores forløb og webinarer er på egen risiko, og uden ansvar for Aktiedysten. Du bør altid søge rådgivning, hvis du ikke forstår risikoen.”

Hvad er du nysgerrig på?

Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering? 

Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.

Vi venter spændt på dine spørgsmål!

Læs også: