august 3, 2022

Aktieverdenen kan for nogen, være en svær størrelse at blive klog på. Derfor har vi samlet en række udtryk, som du bør kende til, når du skal i gang med at investere. Hvis du allerede er i gang, kan følgende indlæg blot gøre dig klogere på forskellige begreber, som bliver brugt i forbindelse med aktiehandel.

I dette blogindlæg kan du blive klogere på følgende udtryk:
1. Afkast
2. Udbytte
3. Løbetid
4. Risikospredning
5. Depot / Portefølje

Vi har allerede samlet en håndbog med udtryk. Dem læser du i vores her.

Vi har også lavet et indlæg: Hvad er en aktie?

Afkast

Afkast er et begreb, som de fleste investorer er bekendte med. Afkast står dog ikke alene, da man ofte nævner udbytte i samme forbindelse.
Det er et udtryk for enten overskud eller underskud. Det opgøres naturligvis i kroner/øre, men kan også blive omtalt i én bestemt %-sats.

Et eksempel herpå:
Person A investerer 1000 kr. på en given aktie.
Herefter udvikler markedet sig enten positivt eller negativt, hvilket medfører en gevinst eller et tab på aktien.

Hvis der sker en positiv udvikling for aktiens kurs, kan den stige op til 120 kr., hvilket er et afkast på 20 % (eller 20 kr. hvis man regner i kroner/øre)
Hvis det går i den modsatte retning, snakker man om et negativt afkast, hvor aktien kan være faldet til 80 kr.

Vil du se, hvor meget du kan score i afkast på aktiemarkedet?
– Så skal du prøve kræfter med aktiemarkedet helt gratis på Aktiedysten. Se hvor stort et afkast, som du kan opnå – spil f.eks. med dine venner!

Udbytte

Udbytte er et begreb fra aktiemarkedet, som dækker over en ”indtjening”. Det bliver udbetalt til den aktionærerne én gang årligt, hvor man får udbytte for sine aktier i den pågældende virksomhed.
Udbytte bliver f.eks. udbetalt, hvis virksomheden har haft et godt år med overskud, hvorfor aktionærerne bliver honoreret i form af et udbytte.

Start et spil på dine præmisser

Klik på “Start dit aktiespil her”-knappen herunder. Så starter du et nyt investeringsspil med de markeder, gebyrer, tidsrammer, m.m., der falder i din smag

Invitér dine venner

Så snart du har klikket start spil, vil du få muligheden for at invitere venner, kollegaer eller elever. At spille sammen er meget sjovere!

Lav din strategi og opret din portefølje

Leg og lær på træningsbanen. Her kan du risikofrit tage chancer og se om du kan vinde æren som den bedste investor.

Løbetid

Løbetid er velkendt udtryk, når man snakker om aktier. Det handler om, hvor længe du har en aktie. Det er meget forskelligt, hvor længe folk har aktien. Det kan både være kortsigtet med en løbetid på 1-3 år, mens andre aktier er langsigtede i alt fra 5-30 år.
Der findes både fordele og ulemper ved begge strategier.

Derfor kigger aktionæren på den enkelte aktie, og spår om dens fremtid. Det kan være, at aktien stiger inden for en kort periode, hvilket gør den attraktiv at sælge i løbet af 1-3 år. Andre aktier er mere langsigtede – derfor skal disse blot opbevares.

Risikospredning

Risikospredning lægger sig op ad vendingen:
”Man skal ikke lægge alle æg i samme kurv”.

Udtrykket dækker over, at man ikke skal satse alt på ét bræt. Med andre ord skal man fordele sine investeringer flere steder. Det gælder blandt andet forskellige brancher og markeder.

Et eksempel: Person X har 100.000 kr. at investere for.
Her kan det være en fordel at sprede det samlede beløb – dog er det forskelligt, hvor meget folk spreder deres investering.
Det kan f.eks. være 20 % i 5 forskellige virksomheder / organisationer fra forskellige brancher og markeder.
Hvis du investerer i én branche eller ét marked, kan du risikere at opleve et fald på alle dine aktier, hvis der sker noget i samfundet, som påvirker økonomien negativt. Det vil du ikke opleve, hvis du har spredt dine investeringer.
Med andre ord påvirkes alle dine aktier måske ikke.

Depot / Portefølje

Et depot / portefølje dækker over investorens samlede aktiver. Det kan være sammensat på alverdens forskellige måder, hvor den indeholder investeringer med en kort eller lang tidshorisont.
Alt afhængig af hvor man vælger at investerer, kan man se ens depot / portefølje samme sted. Hvis man benytter en online platform til at investere, vil man kunne tilgå depotet løbende for at se udviklingen i investeringerne.

Læs også:

 • SkiStar AB ser. B
  Hvem er SkiStar? SkiStar er en svensk virksomhed, som blev grundlagt i 1945, hvor de to brødre Erik og Mats Paulsen drog mod Sälen i Sverige, hvor de var på udkig efter et sted til […]
 • VM 2022 i Qatar – Kan jeg investere?
  Verdensmesterskaberne i fodbold er i gang. Det er selvsagt en af de mest omdiskuterede slutrunder i nyere historie, hvilket har givet øget omtale til en slutrunde, som ikke længere blot handler om fodbold. Nej, nu […]
 • Fantastiske bilmærker – som du kan købe aktier i
  Transport er en del af mange danskeres liv dagligt. Der findes forskellige løsninger, både hvad angår offentlig transport med busser, tog osv., men man kan også selv erhverve sig et transportmiddel. Her vælger mange danskere […]
 • Tessin Nordic Holding AB
  Hvem er Tessin Nordic Holding? Tessin Nordic Holding er grundlagt tilbage i 2014, hvor tre mænd gik sammen om projektets begyndelse. Alle disse havde forskellige kompetencer og ressourcer, som skulle bidrage til Tessin Nordic. Den […]
 • Har du styr på omkostningerne ved at investere?
  Kan omkostninger halvere dit afkast på 30 år, og hvordan kan en snoldertur til fleggaard sammenlignes med valutaomkostninger? Hør hvorfor du skal have styr på omkostningerne sammen med De Nye Raketter! 🚀🚀🚀🚀 Gense eller hør […]


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}