Ugens vinder spørgsmål fra Anna blev: Jeg er fyldt 18 her i sommers, og vil gerne begynde så tidligt som muligt. Jeg synes det er svært at lære. Hvordan kan jeg lære det? Har du bøger, kursuser (der er gratis) eller andet du kan anbefale? Har kun mistet penge indtil videre. Jeg vil også gerne lære at kunne forudsige lidt, ved hjælp af mønstre i kursen.
Det er en rigtig god ide at komme tidligt i gang!
For tiden er en af de vigtige bidragsydere til afkast. Bare tænk på Warren Buffet, som er en ret velhavende mand. Mange tror det primært skyldes hans evne til at forudsige, men det skyldes i høj grad hans tålmodighed. Han startede allerede med at investere som teenager, og har fastholdt et lavt forbrug hele sit liv, selvom han er en holden mand. Renters rente hjælper den tålmodige!
Når du skal ligge din strategi, skal du huske at tænke på at du er ung! Det gør at du har mulighed for at have en høj risikoprofil, fordi du har så meget af din potentielle indtjening foran dig. Det tyder ikke at du skal være dumdristig med dine penge, for det belønnes ikke. Men du kan tage høj risiko i din aktivsammensætning og behøver ikke tænke så meget på gynger og karruseller.
Få fastlagt din strategi.
Det første jeg vil anbefale dig at gøre, er at få fastlagt din strategi. For det er de valg du foretager der, der vil hjælpe dig allermest. I virkeligheden behøver man ikke lære så meget om investering, for der er gode værktøjer, der kan hjælpe dig. Her tænker jeg på fonde, hvor du får en hel portefølje bare ved at købe et enkelt værdipapir. Kombinerer du fonde med månedsopsparing – som flere og flere banker begynder at tilbyde – så er du godt på vej. Det er de værktøjer, der har hjulpet svenskerne til det man kalder en aktiekultur og samtidig giver det et attraktivt afkast.
At aktier er en god investering, kan du blandt lære mere om i bogen Stocks for the Long Run af Jeremy Siegel. Det er en af de bedste bøger om investering jeg kender, fordi den sørger for at du får lyst til at tænke langsigtet.
Du kan læse det samme og lære noget om investorpsykologien i min egen bog, Når hulemænd investerer. Begge disse bøger kan lånes på biblioteket – min endda i e-reolen!
Jeg har i en årrække arbejdet med teknisk analyse som primære kilde til beslutninger, og må erkende at det er meget få af værktøjerne, der virker. Trendbaserede analyser, hvor man bruger glidende gennemsnit til at definere trenden, kan give ganske gode signaler. Men diverse mønstre og trendkanaler, svarer i store træk til at læse kaffegrums eller bruge tarok-kort.
Lav en strategi. Køb, slap af, og bliv rig er det bedste råd jeg kan give dig!
Hvad er du nysgerrig på?
Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering?
Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.
Vi venter spændt på dine spørgsmål!
Læs også:
- Lærer om UNG Aktiedyst: Mine elever er meget opsatte!Gazi Sahin fra Niels Brock EUX-Gymnasiet har store forventninger til konkurrencen. Gazi er 34 år og til dagligt underviser han i fagene afsætning og virksomhedsøkonomi. De seneste to år har han… Læs mere: Lærer om UNG Aktiedyst: Mine elever er meget opsatte!
- Hvad driver opturen i kinesiske aktier? – Mads svarer…Ugens vinder spørgsmål fra Anonym: Hvad tror I, der ligger bag den vilde optur i kinesiske aktier, når de har været så lavt værdiansat? Tak for dit spørgsmål om kinesiske aktier. Du… Læs mere: Hvad driver opturen i kinesiske aktier? – Mads svarer…
- Hvilke bæredygtige aktier er gode til langsigtet investering? – Eva svarer…Ugens vinder spørgsmål fra Nina533: Jeg søger en bæredygtig aktie til langsigtet investering. Kan du hjælpe med at finde nogle gode, bæredygtige aktier? Hej Nina, Tak for dit spørgsmål om bæredygtige aktier… Læs mere: Hvilke bæredygtige aktier er gode til langsigtet investering? – Eva svarer…