april 10, 2025

“Hej Aktiedysten-team, Jeg er ny inden for aktieinvestering og har 10.000 kr. klar til at investere. Jeg er usikker på, hvordan jeg skal forholde mig til det nuværende marked, især efter de seneste udsving og Trumps nye toldpolitik.

Mit spørgsmål er: Bør jeg investere nu, eller vil det være bedre at vente, indtil markedet stabiliserer sig?

Og hvilke faktorer skal jeg overveje, når jeg træffer denne beslutning?

Jeg vil sætte pris på enhver indsigt eller anbefaling, I kan give!”

Tak for et rigtig godt og relevant spørgsmål. Hvis du sidder med dine første 10.000 kr. og kigger ud over markedet lige nu, så kan det godt virke uoverskueligt: Der er høj bølgegang og ramaskrig som følge af Trumps nye toldpolitik. Men det vigtige spørgsmål er ikke “hvornår” du skal investere – det er hvordan.

Timing er en svær størrelse

Det er meget menneskeligt at ville vente på stabilitet før man går i gang. Men lad mig stille dig et spørgsmål tilbage: Hvornår har markedet nogensinde været rigtig stabilt?

Vi husker sjældent perioder som “rolige”, når vi ser tilbage. 2020 var pandemi. 2022 inflation. 2023 AI-hype. 2024 amerikansk præsidentvalg. Og 2025? Ja, nu handler det om told. Derfor handler investering mindre om timing og mere om tid i markedet. Hvis man venter på ro, kommer man aldrig i gang. Og det er den største fejl man kan gøre sig.

Bør man være bekymret?

Trumps nye toldpolitik skaber en masse uro – og med god grund. Historisk set har vi set, hvordan protektionisme ofte virker mod hensigten. Og den plan han udlagde forleden, viste sig langt hårdere end markederne havde forventet. Handelskrige skaber usikkerhed, og det kan få aktier til at falde. Men her er det vigtige:

De bedste langsigtede muligheder opstår ofte midt i kaos.

Når kurserne falder, og medierne flyder over med dommedagsprofetier, så stiger risikoen ikke nødvendigvis. Ofte er det præcis der, risikoen falder, fordi priserne er faldet – men hjernen tror, det er omvendt. De menneskelige forsvarsmekanismer spiller os et puds. 

10.000 kr. er ikke en portefølje – det er en begyndelse

Med 10.000 kr. vil jeg anbefale, at du tænker i læring og langsigtet opbygning, ikke afkast her og nu. Brug de penge til at lære markedet at kende og finde en strategi, du tror på.

Du kunne overveje at:

  • Investere halvdelen nu og gemme resten til lidt senere – så får du ro i maven og kan drage fordel hvis der skulle komme endnu et udsving nedad. Jeg kan desværre ikke svare på på hvornår nedturen stopper – det kan ingen. Det er også muligt at investere mindre beløb over længere tid uden kurtager/gebyrer, f.eks. gennem Nordnets månedsopsparing.
  • Starte med en bred teknologi-ETF, hvor du får eksponering mod en hel masse virksomheder der udvikler AI, cloud og mikrochips uden at vælge enkelte aktier.
  • Lede efter virksomheder, der eksekverer på fremtiden – altså dem der anser den som en mulighed, ikke en trussel.

Det handler ikke om at ramme bunden. Det handler om at være med, når næste optur begynder. For den kommer altid – vi ved bare aldrig hvornår..

Hvad ville jeg selv gøre?

Hvis jeg stod med 10.000 kr. og var ny i markedet, ville jeg investere i dag. Ikke fordi jeg tror markedet bunder i dag – men fordi jeg ved, at det begynder i dag. Investering er ikke én beslutning, det er en lang proces, hvor der er meget at lære. Men investering indebærer også altid en risiko – og faktisk er det ikke så slemt at starte blødt ud, og lære en masse, mens beløbende ikke er så store endnu.


Med venlig hilsen, Mads Christiansen.

Disclaimer: ”Indholdet på denne side er kun tænkt som information og skal ikke opfattes som handelsrådgivning. Konkrete investeringer eller handler som følge af indholdet på siden eller i vores forløb og webinarer er på egen risiko, og uden ansvar for Aktiedysten. Du bør altid søge rådgivning, hvis du ikke forstår risikoen.”

Hvad er du nysgerrig på?

Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering? 

Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.

Vi venter spændt på dine spørgsmål!

Læs også: