Ugens vinderspørgsmål fra Filip Warning: En Glamsbjerg dreng 😀 Håber du har det godt.
Min datter er med i dysten med sin klasse, og jeg har fulgt hende og oprettet mit eget lille spil, for at motivere hende lidt. Første uge var jeg oppe med 3%, så lavede jeg 2 sats og røg ned under 1,5%. Tredje uge slutter nu igen over 2,5%
Det virker lidt for nemt. Hvor tæt på det rigtige aktiemarked er spillet? Er aktiemarkedet pt. så meget opadgående at man kan lave 1-2% på en uge, eller er der funktioner i spillet der gør det lidt nemmere for at motivere de unge?
Hej, Filip
Det lyder som om både du og din datter har det sjovt med at deltage i Aktiedysten. Det er fantastisk at høre, at du støtter hende ved også at deltage – det kan virkelig motivere 😊
Er aktiemarkedet pt. så meget opadgående at man kan lave 1-2% på en uge
Populært sagt siger man at på et år stiger det globale aktiemarked i snit med 7-10%. Når det er sagt, så er der et par ubekendte ift. spørgsmålet, der gør det svært at svare på. Fx hvad har du investeret i og i hvilken periode har du investeret.
Tager vi fx det danske OMX C25, og kigger på seneste måned er det faktisk faldet med -1,54% til gengæld er det de seneste 3 måneder steget +3,54%.
Så det korte svar på den del er at i det virkelige aktiemarked er det ikke usandsynligt at opleve afkast på 1-2% om ugen, men det er også forbundet med en vis risiko, og sådanne afkast kan variere kraftigt afhængigt af flere faktorer som markedsforholdene, tidshorizont og virksomhedens økonomiske sundhed.
Spil kontra det virkelige marked
Med hensyn til dit spørgsmål om, hvor tæt spillet ligger op ad det rigtige aktiemarked, så er der flere aspekter at overveje.
Aktiedysten giver en god grundlæggende forståelse af aktiemarkedet og muligheden for at handle aktier baseret på de reelle, liveopdaterede kurser. Dette betyder, at spillet i stor udstrækning afspejler det virkelige marked, men med nogle tilpasninger for at gøre det mere tilgængeligt og mindre risikabelt for spillere.
I Aktiedysten er der nogle funktioner, som gør det lidt lettere og potentielt mere opmuntrende for de yngre spillere:
- I Aktiedysten undlades avancerede investeringsstrategier som “short selling” for at gøre det lettere for nye spillere at komme i gang. “Short selling” er en kompleks strategi, der kan være vanskelig at mestre, især for dem, der er nye på aktiemarkedet. Ved at undlade funktion som dem, bliver spillet mere tilgængeligt og mindre overvældende for begyndere.
- I Aktiedysten bliver alle handler “forsinket” med 15 minutter fra du trykker “køb” til handlen udføres. Denne lille tidsforskydning kan påvirke, hvornår dine køb og salg går igennem, sammenlignet med handel i realtid, som det ville være på det faktiske aktiemarked. Det tilføjer et lag af strategi til spillet, da timing bliver en endnu vigtigere faktor at overveje i dine handelsbeslutninger.
- En interessant feature i Aktiedysten er muligheden for at slå kurtage fra. Dette fjerner handelsomkostninger, hvilket kan gøre det mere attraktivt at udføre flere handler uden bekymring for ekstra gebyrer. Det er en fantastisk måde for spillere at eksperimentere med forskellige handelsstrategier på, uden at skulle tænke på de finansielle implikationer af hyppige transaktioner.
- Handelsvolumen er et mål for antallet af aktier, der handles i en given periode. Det giver en indikation af markedets likviditet og aktivitet. I Aktiedysten kan handelsvolumen slås fra ved oprettelse af spil, hvilket betyder, at det ikke altid er en faktor i spiloplevelsen. Dette giver spillere mulighed for at spille uden at tage hensyn til handelsaktivitetens omfang, hvilket kan ændre dynamikken i spillet.
Disse tilpasninger hjælper med at gøre investeringsverdenen mere tilgængelig og sjov, specielt for dem, der lige er begyndt at udforske aktiemarkedet.
Spil kontra det virkelige marked
Selv om spillet giver en god introduktion, så erstatter det ikke den fulde kompleksitet og risiko, man finder i det reelle aktiemarked. Der er nemlig 2 helt konkrete faktorer som man skal huske når man går fra spil til virkelighed.
- Tidshorizont: Mens spillet strækker sig over en kort periode, anbefaler eksperter oftest en langsigtet tilgang til investering. Og her snakke man over mange år, for at minimere risikoen. Det ville altså kræve nogle dedikerede spillere at være i gang i så lang tid.
- Risiko: Mens tab i spil kan være ærgerlige, har de ikke de samme finansielle konsekvenser som tab i virkeligheden. I spil er tabene ofte begrænset til den virtuelle valuta i spillet, hvorimod tab i rigtige investeringer kan have langvarige og alvorlige økonomiske følger.
Det er en fremragende måde at lære grundlæggende investeringsteknikker og få en fornemmelse for markedet, men de reelle investeringer vil altid indebære yderligere faktorer og uforudsigeligheder.
Håber dette var svar på dit spørgsmål. Fortsat held og lykke i Aktiedysten 🙂
Hvad er du nysgerrig på?
Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering?
Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.
Vi venter spændt på dine spørgsmål!
Læs også:
- Premiumspil kommer snart til Aktiedysten!Læs med her, for at se, hvad det betyder for dig, der bruger Aktiedysten. Vi har spændende nyheder til alle vores brugere! Snart vil det være muligt at opgradere dit aktiespil… Læs mere: Premiumspil kommer snart til Aktiedysten!
- Ep5: Fremtiden for dig og dine investeringerI dag ser vi på fremtiden. Hvordan får du mest ud af dine aktier? Og hvor meget har vores deltagere lært efter at have været med i Bibliotekarernes Aktieskole? Pernille troede… Læs mere: Ep5: Fremtiden for dig og dine investeringer
- Hvad er aktiegebyrer, og hvornår betaler man dem? – Balalli svarer…Ugens vinder spørgsmål kommer fra en Anonym spørger: Jeg har set, at der er gebyrer for at handle på aktiemarkedet. Jeg vil gerne vide, hvornår man betaler gebyrer, hvordan man betaler dem,… Læs mere: Hvad er aktiegebyrer, og hvornår betaler man dem? – Balalli svarer…