april 13, 2022

I forbindelse med vores opdatering med handelsvolumen på aktiedysten.dk, har vi spurgt investeringscoach og forfatter Jens Balle, hvad handelsvolumen er for en størrelse, og hvordan man som investor skal forholde sig til dette begreb. 

Handelsvolumen – forholdet mellem udbud og efterspørgsel.

Handelsvolumen er helt enkelt antallet af aktier, der bliver handlet på Børsen i virkeligheden – det er altså resultatet af forholdet mellem udbud og efterspørgsel. Handles der eksempelvis 1.000 aktier fra sælger til køber, vil handelsvolumen i perioden stige med det antal baseret på den pågældende transaktion. Handelsvolumen er altså antallet af aktier, der bliver handlet på børsen i virkeligheden, og den kan derfor være lav eller høj.

Hvem er Jens Balle?

Jens Balle har 30 års erfaring med de finansielle markeder, og 15 års erfaring med investorpsykologi og adfærdsøkonomi. Investering er ikke svært! Det er hvad der sker inde i hovedet, der gør det svært.


Til daglig driver Jens Balle blandt andet sin egen podcast ”Investering på hjernen”, der allerede er i top 5 over danske investerings-podcast på Apple.
Jens Balle er også manden bag den anmelderroste bog ”Når hulemænd investerer”..

Aktiens værdi har samtidig også en betydning for handelsvolumen, hvor aktiens kurs er et udtryk for, hvad den er værd på et givent tidspunkt. Ude på den virkelige børs, ændrer kursen sig løbende når der bliver handlet. Markedsværdien på en aktie bestemmes nemlig af forholdet mellem udbud og efterspørgsel af en aktie – er der mange der vil købe, vil prisen altså stige. 

Der kan dog ligge mange faktorer for kurs og værdi på en aktie, så det er altså ikke kun handelsvolumen, der alene afgør kursen. 

Nogle af de faktorer, der påvirker aktiekursen

 1. Udbud og efterspørgsel på aktien.
 2. Virksomheden, og altså økonomien hvor aktien stammer fra.
 3. Den økonomiske udvikling i branchen.
 4. Forventninger der måtte være til den pågældende virksomhed.
 5. Og meget mere…

Konsekvenser ved handel med aktier, der har en lav handelsvolumen.

For at forklare handelsvolumen nærmere, kan vi kigge på den i både en stor dansk aktie-shop, Novo Nordisk, og i forhold til en mindre unavngiven investeringsforening. 

Her vil man se, at der er både flere udbydere og bydere ved Novo end der er ved en lille investeringsforening. Til dette eksempel er investeringsforeningen valgt, da jeg ved at der typisk er lav handelsvolumen her. Det er der blandt andet fordi at der findes nogle store investorer, der laver flash-trading. De prøver altså at købe og sælge hurtigt, for at lave en hurtig gevinst og dermed for at snyde de små investorer. Der er altså kæmpe forskel på, hvor stor handelsvolumen er i to aktier.

Handler man i en aktie hvor der er meget lav handelsvolumen, kan der ske to ting:

01

Det ene er, at man kan påvirke kursen kraftigt ved at handle med denne aktie. Det kan efterfølgende have en god eller dårlig effekt for dig som handler.


02

Det andet ved handel med lille handelsvolumen er, at det kan tage lang tid enten at sælge eller købe de aktier man gerne vil have, da der simpelthen ikke er nok henholdsvis købere eller sælgere til at gøre processen nemmere.

Forfatter af “når hulemænd investerer”

Jens Balle

aktieudtryk brugt i dette indlæg

 • Aktieportefølje: En slags dokumentmappe, hvor dine aktier/værdipapirer befinder sig.
 • Børsen: Børsen er en form for markedsplads, hvor der i stedet for varer, handles med aktier og værdipapirer. I denne forbindelse, bruger man også udtrykket fondsbørs. 
 • Flash-trading: Store investorer prøver at købe og sælge aktier hurtigt, for at lave en hurtig gevinst og dermed for at snyde de små investorer.
 • Handelsvolumen: Antallet af aktier, der bliver handlet på Børsen i virkeligheden.
 • Kurs: Et udtryk for, hvad en enkelt aktie koster, eller er værd.
 • Markedsværdi: Markedsværdien af et selskabs aktier fastsættes ud fra kursen på aktierne, ganget med antallet af de