Ugens vinder spørgsmål fra Christian blev: Jens, hvis du skulle starte i med at investere i dag og du har 1 million i din portefølje, hvad ville du så kigge på. Er der bestemte brancher, virksomheder eller ville du overhovedet vælge enkeltaktier?
Tusind tak for spørgsmålet, Christian!
Hvis jeg pludselig var kommet til penge og stod med 1 mio. i dag, så ville jeg gøre mig følgende overvejelser:
Kravle ned ad stien
For det første ville min strategi være at investere ad flere gange, fremfor at investere hele beløbet på en gang. Strategien kan sammenlignes med, det man kalder ”dollar-averaging”, hvor man også investerer løbende, fremfor at samle beløbet i store klumper. På den måde får du ikke investeret det hele på en gang, og da markederne svinger over tid, vil det være en fordel for dig.
Hvis markedet stiger, vil du være nødt til at købe dyrere anden gang, men du har du investeret en del af pengene allerede, som du så har tjent på. Hvis markedet falder, kan du købe billigere, men du vil også have et tab på den første del af pengene.
Mange undersøgelser indikerer at det er en god ide at sprede indgangen i markedet ad flere omgange. Men det er vigtigt at lave en plan allerede fra starten. Det kunne f eks være at investere 1/3 hver tredje måned og på den måde er fuldt investeret om seks måneder. Det er vigtigt at skrive planen ned og eksekvere på den, for psyken kan komme på tværs.
Hvis markedet falder, kan vi få lyst til at vente på at det kommer længere ned, mens et stigende marked måske kan få os til at vente på det falder ned igen (mens det stiger videre).
Købe markedet
Da jeg ikke mangler hobbies at gå op i – tværtimod – ville jeg købe en billig global aktiefond. Måske suppleret med en billig dansk indeksfond, fordi jeg gerne vil have flere danske aktier, end den globale andel angiver.
Udvælgelsen af markeder, sektorer eller selskaber betyder uendeligt lidt for dit afkast. Det meste bestemmes af beslutningen om at købe og at du får købt. Derfor vil jeg ikke bruge tid på at analysere markeder eller følge med i de finansielle nyheder.
Jeg kører 100 % køb og behold, da jeg investerer på lang sigt. Det kræver en bred diversificeret tilgang, da jeg ikke kan bruge køb og behold på en portefølje af mine aktie-darlings. Faktisk skal man nemlig også have nogle af de aktier, man ikke har lyst til. Desværre bliver køb og behold nogle gange misforstået, og investorer tror det gælder på den enkelte investering. DET GØR DET IKKE!
Jeg håber du kan bruge svaret, Christian. Det virker for mig og jeg holder mig til strategien. Det er i øvrigt også noget af det vigtigste, for investorer kan nemt få lyst til at ændre noget i porteføljen. Det skal man ofte lade være med, men det er et helt andet emne.
Hvad er du nysgerrig på?
Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering?
Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.
Vi venter spændt på dine spørgsmål!
Læs også:
- Teknisk gymnasium vinder UNG Aktiedyst 2024Kun 1 point skilte de tre bedste hold: Der var ultra tæt løb helt til det sidste, da vinderne af UNG Aktiedyst 2024 skulle findes tidligere på ugen. 20 hold fra… Læs mere: Teknisk gymnasium vinder UNG Aktiedyst 2024
- Godt eller skidt for investering at Trump vandt? – Mads svarer…Trump vinder valget, er det godt eller skidt? Jeg er mest investeret i amerikanske aktier, men har overvejet om jeg skal gå dansk? Tak for spørgsmålet, Elias! Lad os dykke ned… Læs mere: Godt eller skidt for investering at Trump vandt? – Mads svarer…
- Fra Luksusfælden til millionærklubbenKarsten Ølgård har undervist elever i privatøkonomi i 20 år. Aktiedysten er et af hans foretrukne læremidler. “Jeg kan godt lide bare at smide klasserne ud i det, uden forberedelse, uden… Læs mere: Fra Luksusfælden til millionærklubben