januar 20, 2025

Kan en aktiesparekonto slå en traditionel månedsopsparing, når det gælder langsigtet opsparing? Det spørgsmål stillede Nikolaj Nielsen mig for nylig. Som 18-årig med en tidshorisont på mindst 10 år vil Nikolaj gerne vide, hvad der giver mest afkast – og hvordan han bedst håndterer indbetalinger og kurtage. Det er en relevant problemstilling for mange unge investorer, og i dette indlæg vil jeg dele mit svar samt nogle konkrete råd til, hvordan du kan få din opsparing til at vokse.

Når du investerer i aktier, er det vigtigt at forstå gebyrstrukturen, da gebyrer kan påvirke dit samlede afkast. Gebyrer kan variere afhængigt af handelsplatformen, typen af aktiehandel, samt hvor ofte du handler. Lad os tage et kig på de mest almindelige gebyrtyper og deres indvirkning.

Aktiesparekonto vs. månedsopsparing

En aktiesparekonto tilbyder en lavere beskatning på 17% af afkastet, hvilket er fordelagtigt sammenlignet med de 27% eller 42%, der gælder for almindelige aktiedepoter. 

Dog er der et loft for, hvor meget du kan indbetale på kontoen. I 2025 er dette loft 166.200 kr. 

Derudover bliver du beskattet efter lagerprincippet, hvilket betyder, at du årligt beskattes af dit afkast, uanset om du har solgt dine investeringer eller ej. 

En månedsopsparing er en automatisk investeringsordning, hvor et fast beløb investeres hver måned. Denne metode kræver minimal vedligeholdelse og er ideel for dem, der ønsker en “sæt og glem” tilgang. Dog er beskatningen højere, og der er ikke nødvendigvis de samme skattefordele som med en aktiesparekonto. 

Indbetalinger og kurtage

Når du investerer gennem en aktiesparekonto, pålægges der normalt kurtage ved hver handel. For at reducere omkostningerne ved hyppige transaktioner kan det derfor være en fordel at samle dine opsparinger og investere kvartalsvis i stedet for månedligt. Nogle banker tilbyder dog særlige vilkår for at gøre investering mere attraktivt. Eksempelvis har Jyske Bank fjernet kurtage på aktiesparekontoen, og Danske Bank har gjort det gratis for kunder selv at handle online på aktiesparekontoen frem til 30. juni 2025.
Derfor er det vigtigt at undersøge vilkårene hos din egen bank eller mægler for at finde den mest fordelagtige løsning.

Procedurer ved en aktiesparekonto

For at oprette en aktiesparekonto skal du være fuldt skattepligtig i Danmark. Børn under 18 år kan også oprette en aktiesparekonto, som beskattes uafhængigt af forældrenes økonomi.
Når kontoen er oprettet, kan du overføre penge til den og begynde at investere i de tilladte værdipapirer. Spørg din lokal bank og bankrådgiver om hjælp hertil. Det er vigtigt at bemærke, at der er begrænsninger for, hvilke typer værdipapirer der kan handles på en aktiesparekonto. Disse omfatter blandt andet børsnoterede aktier, investeringsforeninger og ETF’er.

For en ung investor med en tidshorisont på mindst 10 år kan en aktiesparekonto være en attraktiv løsning på grund af den lavere beskatning. Dog bør du være opmærksom på indskudsloftet og eventuelle omkostninger forbundet med hyppige handler. Det er altid en god idé at undersøge de specifikke vilkår hos din bank eller mægler for at træffe den bedste beslutning for din opsparing.

Kilde: https://skat.dk/borger/aktier-og-andre-vaerdipapirer/aktiesparekonto 

Disclaimer: ”Indholdet på denne side er kun tænkt som information og skal ikke opfattes som handelsrådgivning. Konkrete investeringer eller handler som følge af indholdet på siden eller i vores forløb og webinarer er på egen risiko, og uden ansvar for Aktiedysten. Du bør altid søge rådgivning, hvis du ikke forstår risikoen.”

Hvad er du nysgerrig på?

Hvad sker der på markedet lige nu, hvorfor falder den aktie så meget og hvad er den næste store trend? Eller vil du bare gerne vide, hvordan man kommer i gang med det der investering? 

Hver uge kan du stille lige nøjagtig det spørgsmål der undrer dig, eller du kan stemme på et af de spørgsmål der allerede er blevet stillet.

Vi venter spændt på dine spørgsmål!

Læs også: