maj 25, 2022

Krypto er et digital aktiv, som giver dig mulighed for at købe varer og tjenester eller du kan handle med som en investering, ligesom i det traditionelle aktiemarked. I dette indlæg forsøger vi at give en simpel beskrivelse af, hvad kryptoaktiver er og hvordan det fungerer. 

Hvad er definitionen af et kryptoaktiv?

Et kryptoaktiv ofte refereret til som krypto, er et digital aktiv, som kan overføres mellem personer uden behov for et mellemled, såsom en regering eller en bank. Kryptoaktiver skabes igennem kryptografiske teknikker, hvoraf det også har fået sit navn. Disse teknikker har muliggjort at de digitale aktiver (kryptoaktiver) kan købes og sælges sikkert mellem personer over hele verden – blot så længe, at de har adgang til internettet.

Fælles for alle kryptoaktiver er at de bygger på en blockchain teknologi, som er en form for transaktionsregister, der holder styr på hvem der ejer hvad. Det er netop brugen af blockchainteknologien der gør det muligt at have digitale penge (aktiver), da teknologien forhindrer at man kan kopiere sine penge og bruge dem to gange.

Når først at man har brugt pengene én gang, er ens transaktion registeret i blockchainnetværket, og derfor, hvis man forsøger at bruge dem igen, vil ens transaktion blive afvist – da pengene jo allerede er brugt én gang tidligere og nu tilhører en anden person.

Hvem er GL21 CAPITAL?

GL21 CAPITAL er kapitalforvalter af Danmarks første og eneste alternative investeringsfond, med fokus på Bitcoin og andre digitale aktiver. At være kapitalforvalter betyder, at kunderne i GL21 CAPITAL, bestående af virksomheder og private personer, investerer i vores fond, hvorefter at vi forvalter pengene ved at investere i kryptoaktiver.


Derudover håndterer vi også alt det lavpraktiske forbundet med investering i kryptoaktiver, fx best-practice opbevaring af aktiverne, håndtering af den komplekse skat mv…..


Hvilke kryptoaktiver findes der?

Coins, assets og tokens er alle engelske termer, der bruges til at beskrive krypto, afhængigt af hvordan de bruges. Nogle er beregnet til køb af varer og tjenester (ofte omtalt coins), andre er værdibeholdninger (ofte omtalt assets) og nogle er designet til at hjælpe med at drive et computernetværk, der udfører mere komplekse finansielle transaktioner (ofte omtalt tokens). Der findes mere end 13.000 forskellige kryptoaktiver, men nogen af de mest kendte er bitcoin (BTC) og ether (ETH), som kommer fra henholdsvis Bitcoin og Ethererum protokollerne. En komplet liste over alle kryptoaktiver kan findes på hjemmesiden https://www.coingecko.com/. Hvis man skal generalisere de forskellige kryptoaktiver, er der overordnet tre forskellige grupper af kryptoaktiver, som man kan investere i – se illustrationen nedenfor.

Figur 1: Eksempler på forskellige typer kryptoaktiver

Kilde: GL21 CAPITAL

Hvordan laver man kryptoaktiver?

Den mest almindelige måde at skabe kryptoaktiver på, er at ”mine” aktiverne, som man bl.a. gør ved Bitcoin. Processen om at ”mine”, er ligesom ved almindelig minedrift, at der skal investeres i mineudstyr og arbejdskraft for at udvinde, fx guld fra jorden. I Bitcoins tilfælde skal der også investeres, men her er det i computerkraft og elektricitet. Computerne bruges til at løse en kompleks tal- og bogstavkombination for at verificere ægtheden af de transaktioner, som der har været på netværket. Belønningen for dette arbejde er dugfriske bitcoins, som tilfalder den ”miner”, som hurtigst gætter kombinationen. Dette er kun én af flere muligheder der findes for at lave kryptoaktiver.

Hvis man selv vil have fat i kryptoaktiver, er den nemmeste måde at købe dem gennem en anerkendt handelsbørs på internettet

Konklusion

Begrebet krypto bruges ofte, når man snakker om kryptoaktiver og er et digital aktiv, som kan overføres mellem personer uden behov for et mellemled, såsom en regering eller en bank. Kryptoaktiver er baseret på blockchain teknologi, som er en form for transaktionsregister, der holder styr på hvem der ejer hvad. Blockchainteknologien forhindrer at man kan kopiere sine penge og bruge dem to gange.

Der findes mere end 13.000 forskellige kryptoaktiver. Coins, assets og tokens er alle engelske termer, der bruges til at beskrive krypto, afhængigt af hvordan de bruges.

Kryptoaktiver kan skabes ved eksempelvis at ”mine” dem, som man bl.a. gør ved Bitcoin. At ”mine” kryptoaktiver er ligesom ved almindelig minedrift, hvor der investeres i mineudstyr og arbejdskraft for at udvinde, fx guld fra jorden – læs mere om mining her. Den nemmeste måde at få kryptoaktiver på, er dog at købe dem gennem en anerkendt handelsbørs på internettet.

Kryptoudtryk i dette indlæg

Find alle indlæg i denne serie herunder:

Læs resten af serien omkring krypto her

Hvad er krypto egentligt?

Krypto er et digital aktiv, som giver dig mulighed for at købe varer og tjenester eller du kan handle med som en investering, ligesom i det traditionelle aktiemarked. I dette indlæg forsøger vi at give en simpel beskrivelse af, hvad kryptoaktiver er og hvordan det fungerer. 

Forstå de tre største risici der er forbundet med krypto

Kryptomarkedet er stadig et relativt umodent marked, hvilket også gør, at man skal være ekstra opmærksom og sætte sig ind i tingene, inden at man begynder at investere. I dette blogindlæg, vil vi fremhæve tre af de største risici der er forbundet med krypto.

LÆS OGSÅ: Hvad inspirerer dig?

LÆS OGSÅ: Aktieudtryk