juli 4, 2022

Kryptomarkedet er stadig et relativt umodent marked, hvilket også gør, at man skal være ekstra opmærksom og sætte sig ind i tingene, inden at man begynder at investere. I dette blogindlæg, vil vi fremhæve tre af de største risici der er forbundet med krypto.

Risiko #1: Store prisudsving

Den måske største risiko der er forbundet med krypto, er de store prisudsving. Uventede ændringer i stemningen på markedet kan føre til skarpe og pludselige bevægelser i prisen. Det er ikke unormalt at prisen på kryptoaktiver ændrer sig med 2-cifrede procenter i begge retninger – med andre ord, at et kryptoaktiv godt kan blive dobbelt så meget værd hen over natten – men omvendt kan det også falde med det samme.

Hvis vi ser på prisudviklingen i 2021 for det største kryptoaktiv, bitcoin, har der også her været store udsving. I starten af 2021 var der en positiv stemning på markedet, da flere store kapitalforvaltere og virksomheder begyndte at købe bitcoins. Dette medførte en prisstigning for bitcoin fra lidt over $30.000 per bitcoin til omkring $60.000 – altså næsten en fordobling i prisen. Denne periode er indrammet med en grøn farve i figur 1.

Hvem er GL21 CAPITAL?

GL21 CAPITAL er kapitalforvalter af Danmarks første og eneste alternative investeringsfond, med fokus på Bitcoin og andre digitale aktiver. At være kapitalforvalter betyder, at kunderne i GL21 CAPITAL, bestående af virksomheder og private personer, investerer i vores fond, hvorefter at vi forvalter pengene ved at investere i kryptoaktiver.


Derudover håndterer vi også alt det lavpraktiske forbundet med investering i kryptoaktiver, fx best-practice opbevaring af aktiverne, håndtering af den komplekse skat mv…..


Hen over foråret begyndte denne stemning så småt at vende, da bl.a. elbilsproducenten Tesla i maj stoppede med at tage imod bitcoin som betalinger for deres biler og samtidig blev Bitcoin ”mining”, den måde man producerer bitcoin på, forbudt i Kina – læs mere om mining her. Disse mindre positive begivenheder medførte at prisen på bitcoin igen faldt tilbage omkring de $30.000 per bitcoin. Denne periode er indrammet med en rød farve i figur 1.

Selvom prisen for bitcoin i slutningen af 2021 stadig endte væsentligt højere end i starten af året ($46.000 versus $30.000) – altså havde en stigning på ~56%, var der i løbet af året store prisudsving, som et resultat af en skiftende stemning omkring Bitcoin på markedet.

Figur 1: Udviklingen i prisen per bitcoin
$, 01-01-2021 til 31-12-2022

Kilde: coinmarketcap

Hvis man investerer i krypto er det altså vigtigt, at man er indstillet på den høje volatilitet, som man kalder de store prisudsving – og man skal altså ikke investere mere end man kan tåle at tabe.

Risiko #2: Kryptoaktiver og handelsbørser, der kun har til formål at svindle

En anden risiko forbundet med krypto er risikoen for at blive svindlet. Inden for krypto er det oftest svindel i form af, at man investerer i krypto, som er ”varm luft” eller at man lokkes til at investere på falske handelsbørser.

Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok også.

GL21 CAPITAL

Der findes mere end 13.000 kryptoaktiver som man kan investere i og det er derfor svært at ”skille fårene fra bukkene”, da man ikke kan analysere kryptoaktiverne på samme måde, som man kan på et traditionelt aktiemarked. Man kan derfor tit støde på nye kryptoaktiver på diverse fora, som Twitter, Reddit, Discord osv., der ”hypes” meget. Men hvis man ikke har tid til lave en grundig fundamental analyse af små/nye kryptoaktiver, bør man holde sig til fx Bitcoin. Fundamental analyse på et kryptoaktiv inkluderer fx at man kigger på mere kvalitative områder som tokenomics, konsensus mekanisme, sikkerhed, osv. og det er derfor forholdsvis tidskrævende og ikke mindst teknisk og komplekst. Nedenfor er en liste over fire analyser, vi som professionel investor bruger til at analysere en kryptoinvestering. 

Figur 2: Analysemetoder til investeringer i krypto

Kilde: GL21 CAPITAL

I løbet af foråret 2022 har der været flere udsendelser på både DR1 og TV2, som viser eksempler på danskere, der har mistet flere millioner kroner ved at investere på falske krypto handelsbørser. Desværre er listen med svindelsager lang. Derfor, hvis man vil investere i krypto og ikke har tid og lyst til at sætte sig ind i, hvordan man bedst selv kan opbevare det, er det bedst, at man investerer igennem anerkendte krypto handelsbørser som FTX, Binance, Kraken, osv. De anerkendte handelsbørser har mange af de samme (største) kryptoaktiver og den grundlæggende forskel på dem er derfor oftest blot hvor mange gebyrer der er forbundet med at handle på deres børser. 

Uagtet om man kigger på kryptoaktiver eller handelsbørser er en god tommelfingerregel at huske på det gamle ordsprog; hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok også.

Risiko #3: Kryptomarkedet er ureguleret og har ikke en stopknap

Som vi beskrev i vores første blogindlæg Hvad er krypto egentligt?”, kan krypto bruges som en alternativ måde at foretage betalinger på. Teknologien bag krypto gør det muligt at sende ’pengene’ direkte til andre, uden at de skal igennem banksystemet. Af den grund er de uden for regeringer og centralbankers kontrol og er derfor ikke reguleret af finansielle vagthunde, som fx det danske finanstilsyn. I et reguleret marked er det fx muligt for myndigheder at gå ind og suspendere alt aktiehandel, hvis der sker voldsomme ændringer i priserne. Det var eksempelvis hvad der skete for det amerikanske aktieindeks S&P500 tilbage under Corona-pandemien. I starten af marts 2020 gik det for alvor op får aktieinvestorerne, at der var en pandemi på vej og i løbet af en uge blev aktiehandlen for S&P500 stoppet tre gange, da såkaldte ”circuit breakers” satte ind. Circuit breakers er en foranstaltning, der kan bruges i tilfælde, hvor der enten paniksælges eller ved voldsomme opkøb. Helt konkret bliver alt handel på en børs midlertidigt stoppet. I USA har man tre niveauer for circuit breakers. Hvis fx S&P 500 falder med mere end 7%, 13% eller 20% vil alt handlen midlertidigt stoppes – og det var bl.a. hvad der skete den 16. marts 2020 da S&P 500 faldt 7% kort efter åbning.

Figur 3: Illustration over forskellen mellem traditionelle aktiebørser og krypto markedet

Kilde: GL21 CAPITAL

Samme muligheder er der ikke på kryptomarkedet, da handlen er spredt ud over flere hundrede børser fordelt over hele verden, og ligesom ved guld, kan en myndighed i et enkelt land ikke gå ind og stoppe for alt handel i verdenen i det enkelte aktiv. Eksempelvis faldt bitcoin med over 40% på én enkelt dag tilbage i marts 2020 (også kaldt ”Crypto’s Black Thursday”) – og modsat aktiemarkederne var der for bitcoin (og krypto generelt) ikke en circuit breaker til at stoppe handlen. Derudover har kryptomarkedet, modsat aktiemarkedet, altid ”åbent” – 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Den danske børs har fx kun åbent fra kl. 09.00 til 17.00 i hverdage, undtagen på helligdage. Risikoen er altså kort sagt, at man kan købe et kryptoaktiv som potentielt kan falde meget i værdi uden at der er nogen, som kan sætte en stopper for det samtidig med at det kan ske døgnet rundt.

Konklusion

Investering i kryptoaktiver kan give usædvanlige høje afkast, men det er vigtigt, at man forstår de risici, der er forbundet med en sådan investering.

Den første, og største risiko, der er forbundet med krypto, er de store prisudsving. Det er ikke unormalt at prisen på kryptoaktiver kan ændre sig med 2-cifrede procenter i begge retninger over en kort periode. Eksempelvis gjorde markedsstemningen tilbage i starten af 2021 at prisen for bitcoin faldt fra lidt over $30.000 per bitcoin til omkring $60.000. Hvis man vil ind og handle krypto skal man altså være indstillet på de store prisudsving – og man skal altså ikke investere mere end man kan tåle at tabe

En anden risiko forbundet med krypto er risikoen for at blive svindlet. Inden for krypto er det oftest svindel i form af, at man investerer i krypto, som er ”varm luft” eller at man lokkes til at investere på falske handelsbørser. Uagtet om man kigger på kryptoaktiver eller handelsbørser er en god tommelfingerregel at huske på det gamle ordsprog; hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok også.

Tredje og sidste risiko, som vi vil mene er blandt top3 risici, er at kryptomarkedet ikke er reguleret af finansielle vagthunde, som fx det danske finanstilsyn. Hele idéen bag krypto er at det er uden for regeringer og centralbankers kontrol. I et reguleret marked er det fx muligt for myndigheder at gå ind og suspendere alt aktiehandel, hvis der sker voldsomme ændringer i priserne – det er ikke på samme måde muligt i krypto. Risikoen er derfor kort sagt, at kryptoaktiver potentielt kan falde meget i værdi uden at der er nogen, som kan sætte en stopper for det.

Kryptoudtryk i dette indlæg

  • Bitcoin (BTC) – Det første velfungerende forsøg på en digital valuta og som startede hele krypto-bevægelsen. Forkortelsen BTC henviser til selve coinen bitcoin – kilde GL21 CAPITAL 
  • Bitcoin mining – ligesom ved almindelig minedrift, skal der investeres i mineudstyr og arbejdskraft for at udvinde, fx guld fra jorden. I Bitcoins tilfælde skal der også investeres, men her er det i computerkraft og elektricitet for at kunne mine. Belønningen for dette arbejde er dugfriske bitcoin – kilde GL21 CAPITAL
  • Konsensus mekanisme – er den mekanisme der bruges til at opnå enighed blandt majoriteten i en beslutning. Konsensus er et vigtigt element i krypto teknologi, da 51% af beslutningstagerne skal være enige om noget, før at der laves ændringer. – kilde GL21 CAPITAL
  • Krypto – er en forkortelse der ofte bruges, når man taler om kryptoaktiver – kilde GL21 CAPITAL
  • Kryptoaktiv – er en betegnelse for aktiver der benytter sig af kryptografi til at opretholde ejendomsretten, dette dækker over coins, tokens og NFTer – kilde GL21 CAPITAL
  • Onchain analyse – er en analysemetode man kan bruge, hvor man kigger på data og informationer fra en blockchain til at forstå de aktiviteter (eller mangel på samme), som der foregår på blockchainen – kilde GL21 CAPITAL
  • Tokenomics – en sammentrækning af ordene ”token” og ”economics” og bruges til fx at forstå udbuds- og efterspørgselsegenskaberne ved et givent kryptoaktiv. – kilde GL21 CAPITAL

Læs resten af serien omkring krypto her

Hvad er krypto egentligt?

Krypto er et digital aktiv, som giver dig mulighed for at købe varer og tjenester eller du kan handle med som en investering, ligesom i det traditionelle aktiemarked. I dette indlæg forsøger vi at give en simpel beskrivelse af, hvad kryptoaktiver er og hvordan det fungerer. 

Forstå de tre største risici der er forbundet med krypto

Kryptomarkedet er stadig et relativt umodent marked, hvilket også gør, at man skal være ekstra opmærksom og sætte sig ind i tingene, inden at man begynder at investere. I dette blogindlæg, vil vi fremhæve tre af de største risici der er forbundet med krypto.

Læs også: