januar 26, 2023

Som titlen beskriver det, er ens personlige adfærd og psyke meget vigtig, hvis man vil være en vinder på aktiemarkedet. Derfor har vi sat Jens Balle stævne til en snak om netop adfærd og psyke, når det kommer til aktier og investering.

Jens Balle har siden 2004 nørdet og beskæftiget sig med adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, investorpsykologi, gamification og andre koncepter, omkring den måde vore hjerner behandler data.
KORT FORTALT: Vi har med en utrolig erfaren person at gøre, som ved, hvad han taler om.

Du finder ham på www.averagejoe.dk, hvor han deler ud af sin viden og erfaring. Ydermere har han skrevet en bog, ‘Når hulemænd investerer’, også laver han også en podcast, ‘Investering på hjernen’.
Så vil du inspireres omkring ovenstående emner, skal du helt klart læse bogen eller lytte til podcasten, som Jens Balle er manden bag!

Hvilket mindset skal man have for at investere?

Aktier og investering handler meget om det rette mindset.

“Det kommer i virkeligheden an på, hvilken strategi man går efter. Vil man være daytrader, kræver det en anden psyke, end hvis man er langsigtet køb-og-behold investor.
For eksempel skal langt de fleste daytrade berede sig på at tabe sit indskud.

Men under alle omstændigheder vil investorpsykologien komme på tværs – hvad enten det går godt, eller det går skidt. Derfor bør man definere sine spilleregler eller sin investeringsplan på forhånd, så man har nogle retningslinjer for

  • Hvad må man investere i?
  • Hvornår må man ændre strategi?
  • Hvor ofte skal man følge sine investeringer?
  • Stoploss for spekulative forretninger
  • Hvilke(n) investeringsprofil(er) arbejder man ud fra?”

“Sådanne regler vil virke som benspænd, der gør det svært for dig at lade psyken tage over” fortæller Jens Balle.

Hvad skal man være opmærksom på psykisk, inden man starter på at investere som nybegynder eller mindre erfaren investor?

Du er helt grøn på aktiemarkedet, og du har måske lige investeret i din første aktie. Det er en lidt sjov følelse.. men hvad sker der nu?

Jens Balle forklarer således: “Vi har en række mentale fælder, der gør, at vi agerer dumt på forskellige tidspunkter. For eksempel får mange lyst til at købe, når markedet er steget, mens de ikke har lyst til at købe, når markedet tilsvarende er faldet, fordi vi tror, at det vil falde mere. Det fører blandt andet til, at vi er mere risikovillige, når det går godt og risikoaverse, når det går dårligt, hvilket gør det næsten umuligt at købe billigt og sælge dyrt.

Men psyke kan man ikke styre – det er derfor, at du skal have lavet en investeringsplan!”

Krediteres: Marketingcamp

Hvad er forskellen psykisk og adfærdsmæssigt på et aktiespil og aktiehandel i virkeligheden?

Det siger selvfølgelig lidt sig selv, at der overordnet er forskel på et aktiespil og aktiehandel i den virkelige verden. Det ene foregår for fiktive penge, mens det andet er med ‘ægte’ penge. Men hvordan adskiller de to sig fra hinanden, når det kommer til det psykiske og adfærdsmæssige? Det har vi selvfølgelig også spurgt Jens Balle om.

Han svarer: Et aktiespil løber typisk over kortere tid, hvorfor det vil blive belønnet at tage store risici. Samtidig er det jo ikke rigtige penge, så prisen for at tage fejl er meget lille.

Derfor er der – i mit perspektiv – stor forskel på et aktiespil og rigtige investeringer. Men det kan stadig være et godt sted at lære om investering, hvis man bare er opmærksom på, at det altså er et spil!”

Krediteres: Frank Cilius

Hvilke adfærdsmønstre ser man hos investorer i tider, hvor markedet går op og tilsvarende ned?

Til det siger Jens Balle følgende:”Fear and Greed er det rigtige svar på det spørgsmål. Desværre ikke på den gode måde, hvor man lever op til investeringens grundregler:

1.Køb billigt
2.Sælg dyrt”

Han uddyber: “For psyken får ros til at gøre det modsatte. Vi får lyst til at købe, når det er steget = Greed, og vi får lyst til at sælge, når det er faldet = Fear.

Warren Buffet rådgiver om det modsatte, men det er bare så uendeligt svært ikke at lade sig påvirke af psyken i markedet.
Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful – Warren Buffet”

Hvilke råd har du i forhold til personlig adfærd og psyke, som nye / mindre rutinerede investorer bør vide i forbindelse med aktiehandel?

Der findes et hav af råd på nettet, når det kommer til aktier og investering i al almindelighed. Nogen gange kan gode råd dog være dyre – derfor har vi bedt Jens Balle om, at komme med nogen råd.

De er som følger:
“Indenfor adfærdsøkonomi er de fleste enige om, at noget af det der nemmest kan sikre, at følelserne ikke kommer i spil, er regler og tjeklister.

Tænk på piloterne, der inden take-off skal gennemgå en masse rutiner. De bruger tjeklister, da de ellers nemt kunne komme til at skippe nogle af rutinerne, hvilket kan have fatale følger.
Psyken påvirker os nemlig, uden at vi er opmærksomme på det.

Derfor skal du have en investeringsplan, som er regler for, hvordan du skal investere. For du får helt sikkert lyst til at hoppe på andre idéer, når du hører om noget, der går godt. Eller du får lyst til at forlade et marked, fordi det falder i en periode.

Lav en plan og følg den!” afrunder han.

*Disclaimer: “Indholdet er kun tænkt som information og inspiration. Derfor skal det ikke opfattes som handelsrådgivning. Konkrete investeringer eller handler som følge af indholdet på siden eller i vores forløb og webinarer er på egen risiko, og uden ansvar for Aktiedysten. Du bør altid søge rådgivning, hvis du ikke forstår risikoen.”

Læs også: