juli 24, 2023

Hvad betyder det egentlig at investere og kan man kun investere i aktier? Det korte svar er naturligvis nej, der findes et hav af investeringsmuligheder, som både kan være sjovt og spændende at kaste sig ud i. Og selvom vi har en forkærlighed for aktier, har vi i denne artikel berørt overfladen i, hvad der også findes derude.

Færdigretten “Fonde”

Hvor aktier svarer til at gå på indkøb i supermarkedet og samle ingredienser ind, til at lave sin egen ret, så findes der også fonde. De svarer mere til at købe en færdigret og springe madlavningen over. En aktiefond er med andre ord en investeringsmulighed, hvor en gruppe eksperter, har udvalgt en samling af aktier, som du kan investere i sammen med mange andre investorer.

Når det kommer til investering, er det altid vigtigt at forstå, hvad man investerer i. Ligesom at det er vigtigt at vide hvilke ingredienser du har i færdigretten. – begge dele kan give ondt i maven. Derfor kan det være en god idé at prøve at spotte gode enkeltaktier selv og på den måde lære markedet at kende. Du kan gøre det risikofrit her på aktiedysten eller se om du kan google dig frem til dem.

Obligationer – Den sikre menu uden krydderier

Når du selv skal lave mad, er du måske ikke til at krydre din ret med alt muligt spændende. Chancen for at ramme de store smage er lige så stor som, chancen for at det bliver en alt for stærk ret. På investeringsmarkedet, er det lidt det samme med aktier kontra obligationer. Her hvor obligationer er retten uden krydderier.

Obligationer er helt basalt en form for lån, du yder til en virksomhed eller stat, hvor du modtager renter i form af afdrag. Derfor har obligationer i modsætning til aktier en fast indtægt, som er kendt på forhånd. Det gør, at obligationer ofte er en god investering for dem, der ønsker en mere forudsigelig og stabil investeringsmulighed uden for mange risici.

Investering i ejendomme

Man hører fra tid til anden at investering i mursten, er den bedste investering du kan gøre. For mange er boliginvestering dog en af de tungere investeringer og oftest, noget du først gør når du når en vis alder.

Boliginvestering indebærer at investere i ejendomme eller boliger, med henblik på at opnå afkast gennem udlejning eller salg. Det adskiller sig fra aktieinvestering på flere områder, herunder en højere startomkostning, større tidsmæssige krav og større risici ved lån og vedligeholdelse. Til gengæld kan boliginvestering give mere stabile afkast og mulighed for belåning af investeringen.

Men du kan faktisk godt investere i boligmarkedet, via aktier. Der findes nemlig aktier indenfor byggebranchen, der giver dig mulighed at dufte lidt til ejendomme, på en mindre omkostningstung måde.

På aktiedysten kan du fx dykke ned i:

Valutamarkedet – Den verdenskendte ret

Du kan også springe ud i “forex tranding” på aktiedysten. Eller hvis vi skal holde fødderne på jorden, så måske bedre kendt, som handel med Valutaer.

Valutakurser kan være meget volatile (svinge meget i værdi/kurs) og påvirkes af mange faktorer som økonomiske nyheder, politiske begivenheder og globale markedsforhold.

Tag et kig på valutamarkedet her: https://aktiedysten.dk/explore-bank

Fra jord til bord i din investeringsportefølje

Investering i råvarer kan være ædelmetaller i form af guld, sølv og platin, men også metaler som f.eks. jer, kobber og aluminium.

Når man handler med råvarer på aktiemarkedet, foregår det normalt ikke ved køb af det fysiske produkt. I stedet handles der med finansielle instrumenter, der repræsenterer værdien af råvarerne. Dvs. du får altså ikke guldbaren hjem på hylden. Men er du sulten efter at teste det af, så tag et kig på et par af dem vi tilbyder på aktiedysten:

Kryptovaluta – Investeringsverdenens koriander.

Enten er du til det eller også er du ikke. Der er ikke noget som skiller investeringsverdenen som krypto. Denne type investering er vurderet til meget høj risiko, sammenlignet med de andre alternativer. Derfor skal du sætte dig grundigt ind i det, inden du investere og vurder om din risikoappetit er til krypto.

Samtidig findes der et utal af grupper, virksomheder og des lige, der gerne vil kommunikere og have indflydelse på dig, når det kommer til krypto. Samtidig er handel med krypto kun delvist omfattet af finansiel regulering, hvorfor din sikkerhed kan være langt mindre.

Hos aktiedysten har vi en god ven af huset, der er en alternativ investeringsfond, som er registreret hos Finanstilsynet. Dem har vi lavet et par indlæg med, hvor du kan blive klogere på emnet:

*Disclaimer: “Indholdet er kun tænkt som information og inspiration. Derfor skal det ikke opfattes som handelsrådgivning. Konkrete investeringer eller handler som følge af indholdet på siden eller i vores forløb og webinarer er på egen risiko, og uden ansvar for Aktiedysten. Du bør altid søge rådgivning, hvis du ikke forstår risikoen.”

Læs også: